nieuws

Garantiefonds voor onwerkbare dagen

bouwbreed

De Aannemersfederatie Nederland (AFN) biedt een alternatief voor de verzekering tegen vorstverlet, het Garantiefonds onwerkbare dagen.

“In feite hadden we in 2007 al besloten een garantiefonds op te richten. Het wachten was op overeenstemming met de Belastingdienst. Die is er nu”, zegt Truus Remkes van de federatie. Aanleiding was de afschaffing van het Risicofonds en het opzetten van een verzekering door ABN Amro.
De gespecialiseerde aannemers schrokken zich destijds wezenloos van de hoogte van de premie. In plaats van de 1,5 procent van de loonsom zou afhankelijk van het regionale vorstrisico 6,5 tot 10 procent moeten worden betaald. Reden derhalve voor de confederatie Conga – later opgegaan in de AFN – om een andere oplossing te zoeken.
“Het Garantiefonds gaat verder dan vroeger het Risicofonds. Niet alleen bij vorst, maar ook bij hitte, regen of harde wind, is uitkering mogelijk”, aldus Remkes. Het principe is dat bedrijven een deel van hun winst in het fonds kunnen storten om dat weer te gebruiken in slechte tijden.
“Het blijft hun geld dat wij alleen maar beheren. De uitvoeringskosten zijn laag. De bedrijven krijgen ook keurig rente over hun kapitaal. Zijn er onwerkbare dagen, dan kunnen zij declareren en krijgen binnen twee werkdagen het geld op hun rekening.”
Het fonds is pas in december gaan werken nadat overeenstemming was bereikt met de Belastingdienst over de aftrekbaarheid van de inleg van de winst. Toch zij er volgens Remkes al veel lidbedrijven in het fonds gestapt. In ieder geval meer dan de circa honderd bedrijven die via ABN Amro zijn verzekerd.

Verwarmd

Daarnaast heeft de AFN met TNO en Syntens afgesproken een project klimatologisch ondernemen te beginnen. “Je ziet nu al dat op een aantal projecten het werk is afgeschermd en verwarmd waardoor kan worden doorgewerkt. Maar dat kan beter. Zeker na het afschaffen van het Risicofonds is het voor werkgevers nog belangrijker geworden om door te kunnen”, aldus Remkes. Dit geldt nog sterker naarmate de grote bedrijven steeds meer uitvoerend werk afstoten naar gespecialiseerde aannemers. Die lopen daardoor het risico. Verder worden ondernemers creatief bij het vinden van alternatief werk. Van de bonden moet het daarbij gaan om gelijkwaardig werk hetgeen volgens Remkes ook meestal het geval is.

Reageer op dit artikel