nieuws

FNV Bouw houdt voorlopig vast aan looneis van 3,5 procent

bouwbreed Premium

FNV Bouw houdt vooralsnog vast aan een looneis van 3,5 procent. Wel zijn sociale partners druk doende een werkgelegenheidsplan op te stellen.

“Wij geven de looneis, die in het najaar is afgesproken met werkgevers en kabinet, niet te snel weg. Om mensen te houden en te krijgen is een goed salaris nodig”, zegt eerste onderhandelaar van FNV Bouw John Kerstens. Plaats van handeling is een bouwkeet van Dura Vermeer bij de politieacademie in Apeldoorn waar de bouwvakkers getrakteerd worden op een kop snert.
In de aanloop naar de komende cao-onderhandelingen, die op 10 maart van start gaan, gaat de bond langs diverse bouwplaatsen om leden en niet-leden te informeren over de kredietcrisis en de cao. Voor Kerstens is een goed salaris voor de blauwe boorden een gegeven. “In de bouw kun je jongeren geen hippe baan aanbieden met een computer en een leaseauto. Daar moet je goede primaire arbeidsvoorwaarden bieden”, is zijn stelling.
Natuurlijk weet ook hij dat de ongerustheid onder zijn achterban toeneemt over de gevolgen van de kredietcrisis. Volgens het EIB kan die 30.000 man hun baan kosten. De eerste ontslagen zijn inmiddels gevallen, 650 bij Heijmans en zeventig bij Jorritsma.

Ontslag

Ook in de keet zit een medewerker van een onderaannemer die al ontslag aangezegd heeft gekregen wegens teruglopend werk.
Dat is dan ook de reden dat de bonden en de werkgevers samen een plan aan het maken zijn om de werkgelegenheid veilig te stellen. Daarbij gaat het om het vasthouden van de vaklieden die er al zijn, onder meer door meer aan bijscholing te doen in de rustige periode.
“Dat is goed want elk papiertje is geld waard in de bouw”, houdt Kerstens de bouwvakkers voor. Daarnaast is het de bedoeling dat ook jonge instromers nog een baan kunnen vinden.
“Dat doen we om te voorkomen dat er daadwerkelijk 30.000 man ontslagen worden en wellicht de sector verlaten. Als de economie weer aantrekt dan zijn die mensen hard nodig, die vind je dan niet zomaar weer”, aldus Kerstens, die zich vervolgens zelf ook de voortreffelijke erwtensoep liet smaken.

Reageer op dit artikel