nieuws

Evaluatie Deens energieverbruik

bouwbreed Premium

De verplichte energieclassificering van woningen heeft in Denemarken geen resultaten opgeleverd. Het energieverbruik blijkt niet te zijn gedaald. Dat wordt vastgesteld in een door de regering aangevraagd onafhankelijk evaluatierapport.

De verplichte energieclassificering van woningen heeft in Denemarken geen resultaten opgeleverd. Het energieverbruik blijkt niet te zijn gedaald. Dat wordt vastgesteld in een door de regering aangevraagd onafhankelijk evaluatierapport.
De conclusie is gebaseerd op een vergelijking van de energiegegevens van huizen in de periode 1999-2002, toen de verplichte classificering nog niet van kracht was, met de situatie van dezelfde woningen in 2008. Ook in de overige gebouwen is van een positief effect van de bestaande etiketteringseisen nauwelijks iets te merken, aldus het consortium onder leiding van raadgever Niras dat de evaluering heeft uitgevoerd.
De regeringsfracties in het parlement kondigen tegen deze achtergrond een forse herziening van het beleid aan. Om energiebesparende maatregelen van de grond te krijgen moeten er concrete eisen worden gesteld in combinatie met subsidieregelingen. In de loop van februari komt het plan van aanpak op tafel. Bouwwerkgeversbond Dansk Byggeri reageert instemmend. “Een intensievere inzet op energiebesparingsgebied is precies wat we nodig hebben in deze tijd van snel stijgende werkeloosheid in de bouw.”

Reageer op dit artikel