nieuws

Europa betaalt deel voor asfaltering Surinaamse weg

bouwbreed

Na jaren van moeizame onderhandelingen heeft de Surinaamse regering de financiering rond gekregen voor de asfaltering van de belangrijke kustweg.

Dankzij schenkingen van de Europese Unie en Frankrijk kan de in deplorabele staat verkerende 140 kilometer lange weg tussen Paramaribo en de grensplaats Albina worden opgeknapt.
Het wegdeel dat wordt aangepakt maakt deel uit van de ongeveer 400 kilometer lange kustweg die het oosten met het westen van het land verbindt. In de jaren negentig heeft de Europese Unie tientallen miljoenen geschonken voor een grootschalige opknapbeurt. Maar dit project is nooit volledig afgerond, onder meer omdat enkele miljoenen euro door toedoen van een Italiaanse opzichter als sneeuw voor de zon bleken te zijn verdwenen.
De Europese Unie schenkt nu 20 miljoen euro, Frankrijk trekt 25 miljoen euro uit. De Fransen hebben belang bij de werkzaamheden om het transport over de weg vanuit het overzeese departement Frans-Guyana, een buurland van Suriname, te verbeteren. Verder krijgt Suriname een lening van bijna 50 miljoen euro van de InterAmerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB. Het overige deel van de kosten, die worden geraamd op ruim 100 miljoen euro, draagt de Surinaamse overheid zelf.
De weg zal over de gehele lengte worden verbreed en opnieuw worden geasfalteerd. Ook worden zeven van de veertien bruggen op de route vervangen. Het aanbestedingsproces is inmiddels begonnen, eind maart moet duidelijk zijn welke aannemers het omvangrijke werk wordt gegund.

Reageer op dit artikel