nieuws

Energielabel wassen neus

bouwbreed

De negatieve insteek van duurzaamheid rondom het energielabel (‘Zonder sancties is energielabel wassen neus’, Cobouw 8 januari 2009) is schadelijk voor de verduurzaming van de bebouwde omgeving.

De negatieve insteek van duurzaamheid rondom het energielabel (‘Zonder sancties is energielabel wassen neus’, Cobouw 8 januari 2009) is schadelijk voor de verduurzaming van de bebouwde omgeving.
Om een blijvende verandering te bewerkstelligen zijn sancties het verkeerde middel. Daarmee regel je misschien de invoering van het label maar de achterliggende verandering stimuleer je niet. Door te focussen op de voordelen van het label (lagere exploitatiekosten, indicatie voor goed onderhoud, etc.) en te investeren in de kwaliteit van het label en de beoordeling krijgt het label een functie. Wanneer het energielabel een aantoonbare bijdrage levert kan de handhaving van de verplichting worden georganiseerd.
De Dutch Green Building Council, die in 2008 is opgericht vanuit de bouwsector met als doel het verduurzamen van de bebouwde omgeving. Zij werkt aan een methode BREEAM waarmee je de mate van duurzaamheid van gebieden en gebouwen kunt meten. BREEAM wordt al sinds 1990 toegepast en meer dan 100.000 nieuwbouwprojecten zijn vrijwillig gecertificeerd.
Helaas blijkt ook hier weer dat managers die geen verstand hebben van de inhoud uiteindelijk de plank misslaan. “We wachten de marktwerking af”, zeggen zij dan. Bij het rookverbod doen ze dit niet; daar komen hoge boetes. Waarom dan niet bij het ontbreken van een energielabel. De Belgen weten hoe het hoort.
Zie welke instantie het examen in elkaar heeft gezet. Kleuterschoolwerk, sorry, bestaat blijkbaar ook niet meer!!

Reageer op dit artikel