nieuws

Dak meelfabriek mogelijk bezweken door graanlast

bouwbreed

Bij meelfabriek Meneba in Rotterdam is het betonnen dak van een technische ruimte ingestort. Een werknemer kwam onder het puin terecht en is later aan zijn verwondingen overleden.

“Zeer waarschijnlijk is de oorzaak, dat graan van een transportband op het dak terecht is gekomen”, vermoedt operationeel directeur Eelko Hoekstra van Meneba. De transportband loopt boven de technische ruimte. “Onze eerste zorg betrof de werknemers. We hebben gechekt of iedereen aanwezig was. Er werd niemand anders vermist.” De hulpdiensten waren snel ter plekke. Pas na anderhalf uur werd de zwaargewonde gevonden en kon hij naar het ziekenhuis worden vervoerd. Een onderzoek moet uitwijzen of het dak inderdaad onder het graan is bezweken. Ook regen en vorst kunnen hierbij een rol hebben gespeeld. De transportband werd gebruikt voor het verplaatsen van graan voor veevoeder. Tussen het puin is zulk materiaal aangetroffen.
Bij het ontwerp van de transportband en de bouw van de technische ruimte is mogelijk niet overwogen, dat het dak bestand moet zijn tegen graan, dat van de transportband op het dak terecht zou kunnen komen. Het complex aan de Brielselaan omvat meerdere gebouwen. De oudste graansilo is in 1910 uitgevoerd. Begin jaren dertig werd het gebouw uitgebreid. Van 1951 tot 1953 werden nog twee silo’s toegevoegd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels