nieuws

CRH verwacht rond 15procent minder winst

bouwbreed Premium

De Ierse bouwmaterialengigant CRH verwacht dat de winst over 2008 rond de 1,6 miljard euro uitkomt, zo’n 15 procent minder dan een jaar eerder. ”Dit is, denken wij, een significante prestatie gezien de harde terugval in de sector.”

In de eerste helft van het jaar werden goede prestaties in Europa, met name in Polen en Oekraïne, meer dan teniet gedaan door de problemen bij de Amerikaanse activiteiten. In de tweede jaarhelft hebben ‘nog nooit vertoonde problemen in de financiële markten bijgedragen tot een steeds negatiever zakelijk klimaat’.
Volgens CRH heeft dat vooral zijn weerslag gehad op de Europese operaties, waar de al in het tweede kwartaal zichtbare afzwakking in de rest van het jaar verder is versneld. In de Europese productendivisie heeft dat al geleid tot inkrimpingen, met name in cement en klei. Bij deze activiteit zal de winst volgens CHR zelfs met circa 30 procent inzakken.
In de VS draait de materialendivisie redelijk, onder meer door sterke prijsverhogingen, maar krijgt de productenafdeling nu ook last van verminderde activiteit in de niet-woningbouw.
CRH is er ondanks de kredietcrisis in geslaagd vorig jaar nog voor ongeveer een miljard overnames te plegen. Het grootste deel daarvan werd in de eerste jaarhelft uitgegeven. ”In de tweede helft van het jaar hebben we de ontwikkeling drastisch teruggedraaid.”

Drenthe Beton

CRH kocht in deze periode onder meer via dochter Cementbouw de Drenthe Beton Centrale in Emmen waarvan de activiteiten worden samengevoegd met een oudere betonmortelfabriek elders in Drenthe. Ook werden de twee Imabo-bouwmarkten van Hasco in de regio Eindhoven ingelijfd.
Verder nam CRH een belang van 34 procent in de Franse bouwmarkten Trialis, een keten met 190 vestigingen en een omzet van 700 miljoen. Het Ierse concern noemt de vooruitzichten ‘bijzonder moeilijk’ maar ziet toch enkele positieve punten zoals de lagere energiekosten, de verlagingen van de rente en het vooruitzicht op een belangrijk stimuleringspakket in de VS.

Reageer op dit artikel