nieuws

Corruptieschandaalbij Janssen de Jong Infra

bouwbreed Premium

De rijksrecherche heeft gisterochtend drie medewerkers en een oud-manager van Janssen de Jong Infra opgepakt. Ze worden verdacht van corruptie.

Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket naar malversaties en corruptie is in de zomer van 2007 gestart naar aanleiding van een tip dat Janssen de Jong Infra zich schuldig maakte aan omkoping, zo bevestigen bronnen rond het onderzoek.
Naast de vier (oud)medewerkers van Janssen de Jong zijn ook nog zeven ambtenaren van hun bed gelicht.
Het gaat om gemeenteambtenaren van Maastricht, Heerlen, Stein, Nuth en Spijkenisse en een ambtenaar van de provincie Limburg. Deze worden verdacht van schending van hun ambtsgeheim door vertrouwelijke informatie over aanbestedingen te lekken. Het gaat om infrastructurele projecten van gemeenten en provincie, zoals de reconstructie en verharding van wegen.

Concerten

De (oud)medewerkers van het bouwbedrijf zouden ambtenaren gefêteerd hebben op personenauto’s, kaartjes voor het bezoek aan sportevenementen en concerten, buitenlandse reizen en etentjes in exclusieve restaurants, zo meldt het Openbaar Ministerie.
De rijksrecherche werd bij de aanhoudingen en doorzoekingen bijgestaan door de FIOD-ECD, de SIOD en de IOD van het ministerie van VROM. In totaal zijn meer dan honderd rechercheurs ingezet en werden veertig adressen doorzocht, waaronder de gemeentehuizen en het provinciehuis in Maastricht. Bovendien doorzocht de rijksrecherche vier vestigingen van Janssen de Jong in Meerssen, Horst, Valkenswaard en Breda en de woningen van twee medewerkers van het bouwbedrijf in Landgraaf.
Er is een grote hoeveelheid documenten in beslag genomen. Het onderzoek gaat volgens het Openbaar Ministerie geruime tijd duren.

Reageer op dit artikel