nieuws

Centrum Hengelo voor tweede keer in korte tijd op de schop

bouwbreed

Voor de tweede keer in een relatief kort tijdsbestek gaat het centrum van Hengelo op de schop. Ditmaal is de omgeving van het stadhuis en het winkelcentrum Thiemsbrug aan de beurt.

Enkele jaren geleden werd het Marktplein en de stationsomgeving al voorzien van nieuwe winkels, appartementencomplexen en een schouwburg.
Na het college van b en w heeft de gemeenteraad nu ook groen licht gegeven voor het plan dat in ontwikkeling wordt genomen door AM Real Estate. Het project de Lange Wemen is een initiatief van de gemeente Hengelo, St. Joseph Wonen en Giesbers Vastgoed.
Het project omvat de bouw van een nieuw stadskantoor voor zeshonderd ambtenaren, een uitgebreid winkelcentrum Thiemsbrug, de aanleg van een horecaplein, een ondergrondse parkeergarage voor 1250 auto’s en de bouw van circa driehonderd stadsvilla’s rond groene hoven en appartementen boven het winkelcentrum. Een markant baken vormt een vijftien verdiepingen tellende woontoren op de kop van de Wemenstraat. Het huidige winkelcentrum op de Lange Wemen, de aangrenzende parkeergarage en het oude stadskantoor gaan tegen de vlakte.
Het nieuwe stadskantoor van 12.500 vierkante meter vloeroppervlak wordt naast het huidige monumentale stadhuis van architect Berghoef gebouwd. Dit gebouw uit eind jaren vijftig wordt gerenoveerd. Tussen het stadhuis en nieuwe stadskantoor wordt een nieuw publieksplein aangelegd met de huidige stadhuistoren als ankerpunt. Met de komst van het nieuwe stadskantoor wordt de gehele gemeentelijke organisatie weer in de binnenstad gestationeerd. De oplevering van het stadskantoor is gepland in 2013. De operatie kost circa 250 miljoen euro.
De gemeente Hengelo, AM Real Estate, woningcorporatie St. Joseph en Giesbers Arnhem Bouw hebben overeenstemming bereikt over een sluitende exploitatie. Het is in 2009 en 2010 de bedoeling om het stedenbouwkundig plan, een ruimtelijk plan, beeldkwaliteitsplan en een (ontwerp) bestemmingsplan op te stellen. Wie het stedenbouwkundig plan gaat maken is nog niet bekend. Het totale project moet in 2016 zijn afgerond.

Reageer op dit artikel