nieuws

Cementproducent wil minder klinker in cement

bouwbreed Premium

HeidelbergCement Benelux wil het aandeel portlandklinker in cement omlaag brengen om de uitstoot van CO2 te verminderen. De klinker kan worden vervangen door hoogovenslakken, vliegas en andere puzzolane minerale stoffen.

“Wij zullen niets nalaten om het klinkeraandeel in cement te verminderen”, aldus Theo Pluijmen, lid van de Raad van Bestuur van ENCI Holding, onderdeel van HeidelbergCement Benelux. Hij noemt als reden, dat bij de productie van portlandklinker in verhouding veel CO2vrijkomt. Daarnaast wil HeidelbergCement Benelux meer gebruikmaken van alternatieve brandstoffen. Op groepsniveau hebben de bedrijven van HeidelbergCement afgesproken de CO2-uitstoot in 2010 met 15 procent omlaag te brengen ten opzichte van 1990. Dat kan worden bereikt door het gebruik van alternatieve grondstoffen en minder energie per ton cement. Pluijmen benadrukt dat verplaatsen van de productie naar andere landen zal leiden tot meer transport. Het verplaatsen kan daardoor averechts werken op de uitstoot van CO2.
HeidelbergCement Benelux meldt de voornemens in het duurzaamheidsverslag 2007/2008. “Duurzame ontwikkeling is en blijft de motor voor HeidelbergCement Benelux”, stelt algemeen directeur A. Jacquement in het voorwoord. Cement, betonmortel, zand en grind zijn volgens hem onmisbaar bij de uitvoering van de werken, die voor een duurzame ontwikkeling noodzakelijk zijn.
Duurzaamheid betreft niet alleen het milieu, maar ook de markt, medewerkers en maatschappij. Het is voor het eerst dat de onderneming een compleet duurzaamheidsverslag uitbrengt. “Wij willen zelf verantwoording afleggen aan onze stakeholders in Nederland en België”, staat in de inleiding. Het rapport betreft de inspanningen van HeidelbergCement Benelux in 2007, aangevuld met enkele feiten uit 2008.

Reageer op dit artikel