nieuws

Britse bouw zakt 9 pro cent in en ondergaat sterkste val in 30 jaar

bouwbreed Premium

De Britse bouw maakt de sterkste daling door sinds begin jaren tachtig. De productie zal dit jaar met een kleine 9 procent inzakken en volgend jaar nog eens met 4 procent.

Dit voorspelt de Construction Products Association. Pas tegen de tweede helft van volgend jaar is mogelijk een herstel te verwachten, denkt de CPA.
Directeur Michael Ankers: “De snelle inzinking heeft dramatisch gevolgen voor vele sectoren binnen de bouw. Het aantal in aanbouw genomen huizen lag afgelopen jaar al 43 procent lager en zal dit jaar nog eens 32 procent naar beneden gaan. Daar hebben we nu een niveau bereikt dat niet is voorgekomen sinds 1952. Commercieel vastgoed is ingestort omdat de detailhandel met het oog op de dalende verkopen niet meer investeert. Opdrachten voor nieuwe kantoren liggen nu 47 procent lager, wij voorspellen dat de productie van nieuwe kantoorprojecten over de komende twee jaar met 50 procent zal dalen.”
De enige sectoren waar de Britse bouw nog positieve cijfers laat zien, zijn beide direct verbonden met de overheid. Zo zullen de uitgaven voor scholen naar verwachting met 28 procent in twee jaar toenemen en blijven ook de investeringen in de gezondheidssector op een hoog peil.
De CPA voorspelt verder een groei in infrastructuurprojecten waarbij Crossrail, het plan voor een spoorlijn dwars door Londen, vooral tegen het eind van 2010 een belangrijke rol moet gaan spelen. Ankers: “De belangrijkste boodschap is dat de bouw sterk afhankelijk is van de overheid om zelfs deze lagere productieniveaus nog vast te kunnen houden.”

Reageer op dit artikel