nieuws

Bos noemt ingezakte bouwproductie niet erg

bouwbreed

Minister Bos van Financiën vindt de ingezakte bouwproductie geen probleem. Hij zei dat na kritiek op de oplossingen die het kabinet vrijdag presenteerde.

Armand Landman
Tijdens een urenlang debat in de Tweede Kamer wezen alle partijen Bos erop dat niemand in de bouwbranche veel vertrouwen had in de maatregelen waarmee het kabinet de recessie te lijf wil gaan.
Bos zegde de Kamer toe dat zijn collega-minister Van der Laan (wonen) nog deze maand een brief verstuurt waarin wordt uitgelegd waarom het kabinet niet verder wil gaan dan het verhogen van de WSW-borgstellingsgrens.
Hij gaf zelf alvast een voorschot op de inhoud van de brief. Zo vroeg hij zich af of de ingezakte bouwproductie eigenlijk wel een probleem is. “Het is de vraag of wij het een probleem vinden dat de bouwproductie zich in neerwaartse richting beweegt. Net als de vraag of wij een mogelijk neerwaartse ontwikkeling van de prijzen wel een probleem vinden. Jarenlang hebben wij geklaagd over te hoge prijzen. Vinden wij het dan nu opeens een enorm maatschappelijk probleem als de prijzen wat minder stijgen of zelfs dalen?”
Bos probeerde de Kamer ervan te overtuigen dat het verhogen van de Nationale Hypotheekgarantie niets oplost. “Voor ons is op dit moment onduidelijk welk probleem er precies wordt opgelost als we dat doen. De NHG is een instrument dat aan de vraagzijde aangrijpt en eerder banken lijkt te steunen dan consumenten.”

Isoleren

GroenLinks-Kamerlid Vendrik pakte Bos hard aan. Op hoge toon eiste hij een deal tussen kabinet en woningcorporaties waardoor de woningproductie op peil gebracht wordt en het kabinet werk maakt van de eigen belofte om een half miljoen huizen te isoleren.
Bos antwoorde daar aan te werken. “Ik heb al melding gemaakt van de specifieke figuur waarin wij een extra inspanning zouden plegen om tot een ambitieus programma in de sfeer van de woningbouw te komen dat bijvoorbeeld is gericht op energiezuinigheid, renovatie of groot onderhoud. Daarover zijn wij in overleg met lagere overheden en met de woningbouwcorporaties.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels