nieuws

Belgische bouw krimpt met 1 procent in

bouwbreed

De Belgische aannemersorganisatie Confederatie Bouw (CB) verwacht dat de bouwactiviteit in België dit jaar met 1 procent zal inkrimpen.

Volgens de CB zullen de aannemers die gespecialiseerd zijn in de bouw van bedrijfsruimten, de hardste klappen te incasseren krijgen. In deze sector verwacht de aannemersorganisatie een teruggang van 3 procent na een groei in het afgelopen jaar van 3 procent. Voor de wegenbouw en andere infrastructuurwerken ziet de CB evenmin groei in zicht.
Voor de woningbouw daarentegen verwacht de CB na een terugval van 2 procent in 2009 een “lichte en tijdelijke opleving”.
Dat heeft onder anderen te maken met de hypotheekrente die weer aan het dalen is en met de verlaging van de btw van 21 naar 6 procent voor de eerste schijf van 50.000 euro bij de bouw van een nieuwe woning of appartement. Voor een gemiddelde woning betekent dat een voordeel van 7500 euro voor de bouwer.
De CB verwacht niet dat er in 2009 in de bouw massaal ontslagen zullen vallen. Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn de bouwbedrijven niet onmiddellijk geneigd het schaars opgeleide personeel af te danken.
Volgens de CB kunnen de aannemers een beroep doen op het systeem van technische of economische werkloosheid als de toestand zou verslechteren. Pas wanneer de huidige crisis lang gaat duren, ziet de CB wel banen verloren gaan.

Reageer op dit artikel