nieuws

Bau in München: meer renovatie en modernisering

bouwbreed Premium

Twaalf Nederlandse bedrijven nemen deel aan de internationale bouwvakbeurs BAU in München. Dat is nog geen procent van het totaal aantal deelnemers.

Met in totaal 1920 exposanten is BAU in München een van de grootste vakbeurzen van Europa. Toch is de belangstelling vanuit Nederland bescheiden. De meeste Nederlandse exposanten, zoals Forbo Flooring uit Krommenie en Trespa International uit Weert, houden zich bezig met de vloerbedekking of gevelbeplating. Lantor uit Veenendaal presenteert een product waarmee condens in stalen daken kan worden verholpen. Moso International uit Zwaag trekt de aandacht met producten van bamboe. Eén bedrijf, Optex uit Den Haag, is gespecialiseerd in sensoren voor automatische schuifdeuren, voor bewaking van ouderen in verzorgingshuizen en voor het meten van temperaturen in industriële omgevingen. “Het is niet de eerste keer dat wij deelnemen aan deze vakbeurs. Voor ons heeft het zeker zin”, aldus een woordvoerder van Optex.

Renovatie

De organisatie van BAU merkt op dat renovatie en modernisering aan belang winnen, omdat de nieuwbouw bijna overal stagneert. De Europese woningmarkt bestaat voor een groot deel uit verouderde woningen met onvoldoende thermische isolatie. In Duitsland bijvoorbeeld is tweederde van de appartementen ouder dan 25 jaar. In dit segment wordt de komende jaren zelfs een kleine groei verwacht. Daarom besteedt BAU extra aandacht aan renovatie en modernisering (r0x26m). Waar mode of monumentale waarde vroeger de boventoon voerden, staat nu energieverbuik en duurzaamheid (in de betekenis van ‘sustainability’, volhoudbaarheid) bovenaan. Dat vraagt om kennis van materialen, nieuwe details en verbetering van systemen. Tijdens BAU vindt een forum plaats, waar zulke zaken worden besproken.
Liften en roltrappen zijn een relatief nieuw onderdeel van BAU. Voor de tweede keer krijgen zij een afzonderlijke ruimte, waarin de fabrikanten nieuwe ontwikkelingen laten zien. Ook hier wordt speciale aandacht besteed aan renovatie en modernisering. Tijdens de beurs vinden veel congressen plaats in het International Congress Centre Munich. Onderwerpen zijn onder meer duurzaam en energiezuinig bouwen, maar ook de ontwikkeling van de woningbouw en het ontwerpen van gevels. Het aspect duurzaamheid loopt als een rode draad door alle activiteiten heen, maar daarnaast is er wel degelijk aandacht voor onderwerpen als architectuur en stedenbouw, prefabricage en uitvoering op de bouwplaats, materialen en details. Bovendien wordt tijdens BAU een hele reeks prijzen uitgereikt.

Europa

BAU is in de eerste plaats een vakbeurs van en voor de Duitse markt, maar het aandeel exposanten en bezoekers uit andere landen valt niet te verwaarlozen. Grensoverschrijdend is de informatie- en communicatietechnologie (ict) met een aparte expositie. Autodesk laat de laatste ontwikkelingen op het gebied van ‘bimmen’ zien en Graphisoft toont de nieuwste versie van Archicad. Een ander product voor de Europese markt komt uit Nederland. Het is een apparaat voor het tillen op de bouwplaats met vacuümtechniek. Het apparaat heeft twee circuits. Als het ene uitvalt, blijft het bouwdeel toch hangen. Daarmee is het omslachtige zekeren met banden of kettingen overbodig. Arie de Groot van ViaVac uit Lopik verwacht veel belangstelling voor deze noviteit, die voldoet aan de Europese voorschriften.

Reageer op dit artikel