nieuws

BAM Nutall bedenkt slimme bekisting voor koelwatertunnel

bouwbreed Premium

BAM Nutall, een Britse onderneming van de BAM Group, heeft een slimme bekisting ontwikkeld voor het bekisten van de binnenwand van ronde tunnelbuizen.

BAM Nutall, een Britse onderneming van de BAM Group, heeft een slimme bekisting ontwikkeld voor het bekisten van de binnenwand van ronde tunnelbuizen.
Bij het meer van Loch Ness in Schotland ligt een koelwaterleiding, die gerepareerd moest worden over een lengte van ongeveer 85 meter. De opdrachtgever stelde als bijzondere voorwaarde dat in de buis geen langsnaden voor mochten komen. Bovendien was de tunnelbuis met een diameter van ongeveer 10 meter slechts toegankelijk door een opening van 1,8 bij 1,8 meter. Om toch een zwaargewapende binnenwand in de buis aan te kunnen brengen, heeft BAM Nutall een bekisting in vier delen ontwikkeld. Het is een hydraulische bekisting, waarmee steeds 10 meter van de binnenwand volledig gestort kan worden. De delen van de bekisting konden stuk voor stuk door de opening naar binnen gebracht worden. BAM Nutall is een zusteronderneming van BAM Construct United Kingdom. Het bedrijf heeft een netwerk van vestigingen, verdeeld over het Verenigd Koninkrijk. Behalve bijzondere opdrachten zoals de bekisting voor de reparatie van de koelwaterleiding, zorgt BAM Nutall voor het onderhoud van een deel van de Britse autosnelwegen, de uitvoering en het onderhoud van spoorwegen en de aanleg van kademuren. Voor bijzondere projecten stelt het bedrijf interdisciplinaire teams samen met ingenieurs van verschillende dochterbedrijven.

Reageer op dit artikel