nieuws

Arnhem presenteert weer centrumplan

bouwbreed

Alsof Arnhem nog niet genoeg projecten op stapel heeft staan, presenteerde de gemeente gisteravond plannen voor de ontwikkeling van het oostelijk centrumgebied. ”Dit is een kans die we met beide handen moeten aanpakken”, stelt wethouder Roeland Kreeft.

Vanaf de bovenste verdieping van het gemeentelijk kantoor Stadsontwikkeling hebben de bezoekers van de presentatie woensdag een prima uitzicht op het plangebied. Grenzend aan het centrum ligt hier een locatie waar voormalige industrie plaats zal maken voor woningbouw. ”Binnenstedelijke locaties van deze omvang zijn beperkt. Hier kunnen we een mooie bruisende woonwijk tegen het centrum van de stad maken”, zegt Kreeft, die sinds september de plek van zijn voorganger Sander van Bodegraven heeft ingenomen.
Van Bodegraven trad af na het schandaal rond de veel te duur uitgevallen verbouwing van het Museum voor Moderne Kunst. Hij liet een overvolle portefeuille na met een flink aantal grote projecten. Nu wordt aan die lijst het volgende grote plan toegevoegd. Het oostelijk centrumgebied moet de komende jaren getransformeerd worden tot een centrumwijk waar wonen en werken, nieuwe cultuur en oud industrieel erfgoed samengaan.
Als de bezoekers aan de andere kant van het stadskantoor naar buiten kijken, ligt het Rijnbooggebied aan hun voeten. Hier zal de wederopbouwarchitectuur plaats maken voor een heel nieuw stadscentrum met een haven, een cultuurcluster, winkels, woningen en horeca, die de verbindende schakel vormt tussen het oude centrum en de Rijn.

Draagvlak

Na jarenlange plannenmakerij is er van de uitvoering nog niets te zien. De aanleg van de haven, naar het ontwerp van de Spaanse architect De Solà-Morales, kan niet alleen bij de Arnhemmers zelf, maar ook binnen de gemeenteraad op steeds minder draagvlak rekenen. Een mislukt preferendum, raadsfracties die openlijk de haalbaarheid van het plan in twijfel trekken en de economische vooruitzichten maken het er niet makkelijker op.
Een ander groot centrumproject, weliswaar niet in Kreefts portefeuille, is Arnhem Centraal, de herontwikkeling van de stationsomgeving. Architect Ben van Berkel tekende een prachtig plan voor een nieuwe stationshal, maar de gemeente en ProRail slaagden er tot nog toe niet in om de complexe bouw van deze OV-terminal aan te besteden. Door de fietsenkelder en de stationstunnel los van de OV-terminal aan te besteden, hoopt de gemeente het project in beweging te houden. Reizigers zullen het hoe dan ook veel langer dan gepland moeten doen met het tijdelijke stationsgebouw.
Het is voor de wethouder geen reden om een afwachtende houding aan te nemen als het om nieuwe projecten gaat. Kreeft vindt het oostelijk centrumgebied ook niet vergelijkbaar met projecten als Rijnboog en Arnhem Centraal. ”Die twee projecten zijn onvermijdelijk. De reizigersstroom op het station neemt alleen maar toe. En de naoorlogse bebouwing tussen het centrum en de Rijn is echt op. De kwaliteitsslag die we in Rijnboog willen maken is hoognodig.”

Reageer op dit artikel