nieuws

Kantoorpand Almelo krijgt wintertuin

bouwbreed

Een transparante wintertuin van 30 meter over de gehele zuidgevel. Dat is het meest opvallende element van het nieuwe kantoorgebouw van Restyle Groep Nederland in Almelo. Gelegen langs de A35 wordt de vierkante ‘doos’ voor 70 procent uit glas opgetrokken.

De wintertuin dient tevens voor passieve zonne-energie. De dubbele glasgevel met een tussenruimte van 3.60 meter werkt isolerend in de winter. In de zomer kan de lucht circuleren via vensterluiken aan de onderkant van de gevel. Via inblaasroosters en een luchtbehandelingssysteem wordt aan de noordzijde frisse lucht in het kantoorgebouw geblazen. Mechanische ventilatie zuigt de opgewarmde lucht uit de kantoorruimten. Het glazen dak van de wintertuin krijgt een sterk zonwerende beglazing om een broeikas-effect te voorkomen. Van de gevel is 70 procent voorzien van glaspanelen en 30 procent bekleed met metaalplaten om de privacy van enkele werkruimten te garanderen. Op de zuidgevel worden folies geplakt om allerlei letters en beelden te projecteren.

Beplanting

In de wintertuin komen bomen en planten te staan. De bomen zorgen volgens de architect voor een regulering van de luchtvochtigheid waardoor hitte wordt tegengegaan. Bovendien slaan de betonvloeren een bepaald hoeveelheid warmte op
De glaspanelen worden traditioneel gemonteerd in een stalen frameconstructie. De zuidgevel wordt geconstrueerd als in de kassenbouw gebruikelijk is. Overigens verkeert het plan nog in de fase van ontwerp. De oplevering is gepland in november 2009.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels