nieuws

Led-buizen vervangen tl-verlichting

bouwbreed

De opkomst van led-verlichting is niet meer te stuiten. Na de ontwikkeling van ‘gloeilampen’ met led’s presenteert Jacs. Koopman uit Wijk bij Duurstede een ‘tl-buis’ van kunststof geheel gevuld met led-lampjes.

Volgens de leverancier is het al duidelijk dat gloeilampen uitstekend kunnen worden vervangen door led-lampen. Het belangrijkste voordeel van led-verlichting is de enorme besparing op energie. Daarnaast valt op dat led-lampen een langere levensduur hebben dan gloeilampen. Dat geldt ook voor de kunststof led-buizen; zij gaan veel langer mee dan een tl-fluorescentielamp en hebben een vergelijkbare lichtopbrengst. Jacs. Koopman introduceert de Super Bright led-buizen. Zij zijn 120 centimeter lang en bevatten 312 led-lampjes. Het vermogen van een dergelijke buis is niet meer dan 18 Watt. Dat is 60 procent minder dan van een vergelijkbare tl-buis. Er bestaan reeds led-buizen van 60 centimeter met een vermogen van 9 Watt; led-buizen van 150 centimeter met een vermogen van 27 Watt zijn op komst.
Volgens de fabrikant van de Super Bright led-buizen hebben zij een technische levensduur van 50.000 uur. Dat is vijfmaal zo lang als de levensduur van een gewone tl-buis. De bezuiniging bestaat dus niet alleen uit een besparing op energie, maar ook de kosten voor het vervangen van tl-buizen zijn vijfmaal lager. De warmte-ontwikkeling van led-lampjes is minimaal, ze bevatten geen schadelijke stoffen zoals in tl-buizen en de buizen zijn minder kwetsbaar dan fluorescentielampen. Bovendien passen tl-buizen gewoon in de bestaande tl-armaturen, waarbij de voorschakelapparaten en starters overbodig zijn. Jacs. Koopman wijst erop dat de overheid een subsidie van 44 procent van de investering aanbied, die met de fiscus verrekenbaar is.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels