nieuws

Huisje op het strand geeft informatie over waterstand

bouwbreed

Op het strand ten zuiden van de uitwatering bij Katwijk aan Zee bouwt K0x26A uit Groot Ammers een bijzonder paviljoen. Het is bedoeld om bezoekers te laten ervaren hoe hoog een zeewaterpeil van 6 meter boven NAP is. ‘Spiegelzee’ gaat vrijdag open en blijft tot oktober staan.

Het gebouwtje is 9 meter hoog en meet 6 bij 6 meter in het vierkant. Het steekt als een blok basalt rechtop uit het strand, met aan de duinzijde een brede trap. Het paviljoen heeft geen dak en de buitenwanden bestaan uit horizontale lamellen, waardoor het daglicht van bovenaf vrij toegang heeft, terwijl het aanzicht van de gevels gesloten is. Ontwerper Kristian Koreman van architechtenkantoor ZUS uit Rotterdam beschrijft het gebouwtje als “een skryscraper op het strand”.
Meestal bouwt K0x26A paviljoens van hout, maar in dit geval is de draagconstructie van verzinkt staal. De trappen en de panelen met horizontale lamellen zijn wel van hout; geïmpregneerd vuren.
Drie lagen op elkaar gelijmde betonplaten vormen de fundering. Ze liggen op de bodem van een kuil van 1,20 meter. Langs de randen komen L-vormige betonnen keerwanden. De staalconstructie rust op de betonplaten en is met draadeinden verankerd. De gevelpanelen worden tegen de staalconstructie geschroefd.
In het gebouwtje komen houten trappen en plateaus, waarlangs de bezoekers omhoog klimmen naar 6 meter boven NAP en voorts afdalen naar een met spiegels nagebootste diepte van 120 meter beneden NAP. Onderweg krijgen zij informatie over het ritme van het relatief snel stijgen en langzaam dalen van de zeespiegel. Die cyclus duurt ongeveer 120.000 jaar.
De gevels van het paviljoen heeft enkele brede ramen, waarop folies met landschappen zijn aangebracht. De horizon buiten is nog wel te zien, maar ook het landschap dat past bij een zeespiegel op 6 meter boven, 25 meter beneden of 120 meter beneden NAP. Het is informatie die bescheiden stemt. “Mensen kunnen de aarde niet zomaar temmen”, stelt Joep Storms, geotechnoloog aan de TU Delft en initiatiefnemer. “Met dit paviljoen willen we balans brengen in de discussie over de hoogte van de zeespiegel”. Die discussie wordt te veel bepaald door de waan van de dag. Angst voor stijging van de zeespiegel is volgens architect Koreman niet nodig. “Het kan een avontuur zijn waaruit nieuwe ideeën over leven met de zee voortkomen”.
Dag en nacht wordt aan het paviljoen gewerkt om het voor de oplevering donderdag en de opening vrijdag gereed te krijgen. Aan de veiligheid is gedacht. Alle trappen hebben relingen, de ruiten zijn van veiligheidsglas, het is niet mogelijk om tegen de lamellen omhoog te klimmen en het hout is niet zomaar in brand te steken.
‘Spiegelzee’ is bedacht door studenten en medewerkers van de TU Delft en wordt door een reeks partijen gesponsord; het kost zo’n 168.000 euro. In oktober wordt het paviljoen gedemonteerd en opgeslagen. De komende jaren gaat het op reis naar andere plaatsen aan zee.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels