nieuws

Enorme sloopschaar ontmantelt Maascentrale

bouwbreed

Bij de sloop van de Maascentrale in het Limburgse Buggenum gaat Beelen Sloopwerken een echte krachtpatser inzetten, een schrootschaar met een knipkracht van 2300 ton en een bekopening van 1,2 meter.

Van de zelf 28 ton wegende schrootschaar zijn er tot op heden maar vier in omloop. Volgens Beelen is het in elk geval de grootste op Europees grondgebied. Bij de inzet in Buggenum wordt hij gemonteerd op de nieuwe 130 tons graafmachine van het Harderwijkse bedrijf.
Beelen noemt de ontmanteling van de iets boven Roermond gelegen voormalige Maascentrale een milieutechnisch hoogstandje en geeft daarbij aan dat het werk door opdrachtgever Essent Milieu zeer zorgvuldig is voorbereid.
Voor de bijzondere klus, die na de bouwvak begint, haalt Beelen alle specialismen uit de kast. Want het gaat niet alleen om de afbraak van drie beeldbepalende schoorstenen (125 en 100 meter hoog), de gebouwen, ondergrondse transporttunnels en de verwijdering van transformatoren en olietanks. Ook is gebleken dat er op enkele plaatsen sprake is van een verhoogde achtergrondstraling. Die blijkt te worden veroorzaakt door slakkenwol, een industrieel toegepast isolatiemateriaal voor leidingen en systemen uit de jaren vijftig en zestig. Volgens Beelen moet de sanering van het slakkenwol plaatsvinden onder condities die vergelijkbaar zijn met die bij asbesthoudende materialen, zoals de golfplaten van asbestcement waarmee de kolentransporttunnels aan de buitenzijde zijn bekleed.
Het werk omvat verder het legen en verwijderen van olieopslagtanks en leidingen, alsmede het ontmantelen van de enorme filterinstallaties in de schoorstenen, waarmee jarenlang vliegas uit de rookgassen is gehaald. Tot slot bevindt zich onder de Maascentrale ook nog een atoombunker. De ontmanteling is door Essent Milieu in vier fasen verdeeld, waarvan de laatste in 2010 moet zijn afgerond.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels