nieuws

Elektrische verwarming voorkomt condens op ruiten in dierentuin

bouwbreed

Saint-Gobain Glass Solutions (SGGS) heeft glazen ruiten met ingebouwde elektrische verwarming ontwikkeld, met een dikte tot 33 millimeter, enorme afmetingen en een gewicht tot 700 kilogram. Ze zijn toegepast in dierentuin Burgers Zoo in Arnhem.

De basis voor de ruiten vormde het SGG Thermovit glassysteem, een geharde beglazing voorzien van zeer fijne verwarmingsdraadjes. De werking is vergelijkbaar met die van achterruitverwarming in auto’s. Het doel van het systeem is condens te voorkomen. De toepassing in dierentuinen ligt voor de hand. Vroeger werden dieren achter tralies gehouden of op een terrein achter een brede greppel of gracht. Tegenwoordig kan het ook achter glas, zodat de bezoekers de dieren van zeer dichtbij kunnen bekijken. Uiteraard mag het glas niet beslaan. Bovendien moeten de ruiten sterk genoeg zijn, bestand tegen geweld door de bezoekers of de dieren. Om die reden is gekozen voor een dikte tot 33 millimeter.

Tijgers en beren

Architect Tom de Jongh ontwierp voor Burgers Zoo een nieuw gebied met een oppervlakte van vier voetbalvelden, de Rimba. Het biedt onderdak aan onder andere tijgers en beren. Het ontwerp is zodanig, dat de bezoekers door de glazen ruiten de dieren ook kunnen zien als zij in hun schuilplaats liggen. De verwarmde ruiten zijn in de nachtverblijven geplaatst, omdat condens vooral daar voor problemen zorgt. In totaal heeft Saint-Gobain Glass Solutions 21 ruiten geleverd. Ze werden vanaf de vrachtwagen gemonteerd, bij sommige gebouwen met een kraan en bij andere met een verreiker. Volgens René Goosen van SGGS Projecten was het millimeterwerk, maar is er geen glasbreuk voorgekomen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels