nieuws

Bouw van hefschip Heavy Lifter ligt voorlopig nog stil

bouwbreed

Er is nog geen zicht op hervatting van de bouw van het betonnen hefschip Heavy Lifter . Dat melden woordvoerders van Van Hattum en Blankevoort en BAM Civiel, de twee Nederlandse aannemers die het betonwerk voor het Noorse hefvaartuig verzorgen. Het personeel op de bouwplaats is al teruggebracht van 400 man naar 75 en zal verder slinken.

De bouw van het hefschip, bestemd om afgedankte boorplatforms in één keer van de zeebodem te tillen, werd vorige week plotseling stilgelegd. Dat gebeurde toen bekend werd dat opdrachtgever MPU kampt met financieringsproblemen. De bouw valt zo’n 100 miljoen euro hoger uit dan begroot; een overschrijding van 25 procent.
Grootaandeelhouder Solstad is niet bereid meer geld in de onderneming te steken. Ontmanteling van afgedankte boorplatforms is een nieuwe markt die voortvloeit uit internationale afspraken tussen olieproducerende landen en die nog grotendeels tot ontwikkeling moet komen.
“De betalingen waren gelukkig redelijk bij”, meldt projectmanager Jaap Blokland van de Kombinatie Heavy Lifter.
In de bijlage Beton in Beeld die vandaag bij Cobouw verschijnt doen Van Hattum en Blankevoort en Mebin uitvoerig uit de doeken welke betontechnologische hoogstandjes zijn uitgevoerd om de Heavy Lifter te kunnen bouwen. De bijlage was al gedrukt toen de bouw werd stilgelegd.
De 75 overgebleven werknemers maken werk af, dat toch moet gebeuren, zonder dat de combinatie contractbreuk pleegt. Zo ontmantelen ze onder andere de bekisting voor de basis, die al klaar is. Die gaat terug naar leverancier Peri. De glijkist waarmee de vier heftorens worden gerealiseerd is op een derde van de hoogte (9 meter) van de tweede toren losgezet. Normaal gesproken gebeurt dat alleen als zich ernstige technische problemen voordoen bij het storten. Aan de technieken die zijn ontwikkeld, zoals beschreven in het artikel ‘Nederlands-Noors mengelmoesje’ is niets veranderd, besluit Blokland. “Alleen komt het door de actuele ontwikkelingen plotseling in een compleet ander daglicht te staan.”
> bijlage Beton in Beeld 10

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels