nieuws

Raadhuis Haren krijgt seizoenkarakter

bouwbreed

Een transparant gebouw met veel glas en grote overstekken. Zo gaat het nieuwe gemeentehuis van het Groningse Haren eruitzien.

Gemeente en inwoners hebben eendrachtig gekozen voor het ontwerp ‘De vier seizoenen’ van Dirk Jan Postel van het Rotterdamse bureau Kraaijvanger Urbis. Het ontwerp met drie verdiepingen en een oppervlak van 3800 vierkante meter moet nog technisch worden uitgewerkt. De gemeente heeft de ontwerpvraag Europees aanbesteed.
Vijf architecten hebben een plan ingediend. Inwoners van Haren mochten een stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Dat gebeurde 4000 keer; 31 procent koos voor een gemeentehuis volgens de visie van Postel. Die won daarmee nipt van de nummer twee.
De voorkeur van de stemmers kwam volgens de gemeente overeen met die van de gemeentelijke architectenselectiecommissie, zodat die de wens van het publiek makkelijk kon volgen.
Het ontwerp van Postel kenmerkt zich door vloeiende lijnen en een eenvoudige opzet. De balkons zijn versierd met grote bloempotten waardoor het gebouw een groene uitstraling krijgt. Als het donker wordt, manifesteren de bloempotten zich als lampen.

Vide

Per seizoen kan de vegetatie in de potten variëren, een manifestatie van de naam van het ontwerp.
De publieke functies bevinden zich op de begane grond. De kantoorverdiepingen omringen een vide die per bouwlaag iets verspringt. Daglicht dringt via de vide door tot op de beganegrond.
De bouw begint naar verwachting in oktober 2009, waarna een jaar later de oplevering plaatsheeft.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels