nieuws

Transparante sporthal is ware ontmoetingsplek

bouwbreed

. ‘De diamant’ heette het nieuwe onderkomen van het Groninger Instituut voor Sportstudies in de volksmond al. Totdat de geplande glazen ophoging op het dak werd afgeraden door landschapsarchitect Adriaan Geuze.

Er wordt nog een nieuwe naam gezocht voor het instituut, dat onderdeel is van de Hanzehogeschool Groningen en op het Zernikepark staat. AGS Architecten uit Heerlen ontwierp een transparant, ruim gebouw met veel glas en doorkijkjes. Hoofdaannemer was Van Wijnen Noord. Overal zijn bewegende mensen te zien, in het zwembad, de turnhal en de grote sporthal, waar omheen zich een atrium bevindt. Dat wordt gedragen door stalen hafcomdakpanelen.
Binnen vallen de grote, wit geschilderde, ronde dragende buizen op. Het gebouw heeft een bruto oppervlakte van 12.000 vierkante meter en kostte vijftien miljoen euro. Opvallend is de ‘loungebol’, waar studenten kunnen uitrusten en televisie kijken. Instituutsdirecteur Bert van der Tuuk noemde het nieuwe gebouw gisteren tijdens een persrondleiding ‘een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten’. De opleiding (1450 studenten) zal tevens dienst doen als kenniscentrum, waar praktijkgericht onderzoek zal plaatsvinden. Zo bevat de vloer in de sporthal ingebouwde krachtplaten, waarop de afzet van springende volleyballers kan worden gemeten.
De sporthal is door een beweegbare wand verbonden met de collegezaal. Het zwembad is gevuld met zoutelektrolyse, dat goedkoper en milieuvriendelijker is dan chloor. De kleur van de sporthalvloer is bewust van warm terra en de turnzaalvloer is maïsgeel. In de sporthal kunnen in de toekomst vanuit een regiekamer 27 camera’s worden geplaatst. De opnames worden gebruikt bij het maken van diverse bewegingsanalyses van zowel sporters als studenten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels