nieuws

Zware boete voor dakpanfabrikanten

bouwbreed

Het Bundeskartellamt in Bonn legt de dakpanbranche een boete van 165 miljoen euro op. Aangeklaagd worden zes ondernemingen en acht personen.

De Duitse mededingsautoriteit verwijt de sector in juli 2006 op een branchetreffen te hebben besloten vanwege de hoge energiekosten de prijzen met 4 tot 6 procent te verhogen. Eerder dat jaar hadden in een specifiek segment al Etex, Koramic, Lafarge en Erlus de prijzen fors verhoogd.
De kritiek van het Kartellamt richt zich op de bedrijven Creaton en Pleiderer Dachziegel (dochters van het Belgische concern Etex), Koramic (onderdeel van Wienerberger) en Monier (voorheen behorend tot Lafarge). Ook in het vizier zijn de ondernemingen Erlus en Laumans.
“Helaas heeft de bouwstoffenindustrie, die afgelopen tientallen jaren telkens weer opgevallen is door ongeoorloofde kartelafspraken, blijkbaar niets bijgeleerd”, zegt voorzitter Bernhard Heitzer van het Kartellamt. “Met de ten dele hoge boetes geven we een duidelijk signaal af.”

Beroep

Wienerberger is lelijk in zijn wiek geschoten door de boete van 42 miljoen euro voor Koramic en gaat in beroep. Het concern meldt zowel door de boete als de hoogte van de straf buitengewoon verrast te zijn. Sinds 2003 gelden binnen Wienerberger strikte richtlijnen om ongeoorloofde prijsafspraken te verhinderen. Ook Creaton geeft te kennen de boete van het Kartellamt juridisch aan te zullen vechten. Bij het onderzoek heeft het Kartellamt van diverse bedrijven – in ruil voor kortingen – volop medewerking gekregen.
De mededingingsautoriteit legt momenteel de laatste hand aan het opleggen van boetes aan een moedermaatschappij waarvan het bestuur op de hoogte was van de afspraken over de verboden energietoeslag.

Reageer op dit artikel