nieuws

Woningblokken Indië I gemeentelijk monument

bouwbreed Premium

Stadsdeel Zeeburg heeft het woningbouwcomplex Indië I aan de Zeeburgerdijk aangewezen tot gemeentelijk monument. De bijzondere bouwblokken van architect J.H.W. Leliman blijven hierdoor behouden als cultureel erfgoed. Indië I bestaat uit twee lage blokken met een dakopbouw, die in deze vorm in Amsterdam uniek is. Hiermee kwam de architect Leliman aan het begin van de twintigste eeuw tegemoet aan de wens om voor arbeiders laagbouwwoningen in de stad te realiseren.

Stadsdeel Zeeburg heeft het woningbouwcomplex Indië I aan de Zeeburgerdijk aangewezen tot gemeentelijk monument. De bijzondere bouwblokken van architect J.H.W. Leliman blijven hierdoor behouden als cultureel erfgoed. Indië I bestaat uit twee lage blokken met een dakopbouw, die in deze vorm in Amsterdam uniek is. Hiermee kwam de architect Leliman aan het begin van de twintigste eeuw tegemoet aan de wens om voor arbeiders laagbouwwoningen in de stad te realiseren.
Indië I was het eerste complex waarvoor de piepjonge woningstichting Eigen Haard in 1909 opdracht gaf. Zeer modern voor die tijd, de woningen hadden zelfs elektriciteit. De laagbouw werd een model voor meer laagbouw aan de rand van de stad. Ook het woningtype is herhaald in tal van plannen van latere corporaties.

Reageer op dit artikel