nieuws

Wienerberger maakt werk van stratenma ker stuk arbeidsvriendelijker

bouwbreed Premium

Machinale verwerking neemt een hoge vlucht in de bestratingsbranche. Wienerberger levert een bijdrage door pakketten straatbakstenen op maat aan te leveren. Een speciaal ontwikkelde robot positioneert de gebakken stenen op de millimeter nauwkeurig in elk gewenst steenverband.

De robot werd deze maand officieel in gebruik gesteld op de productielocatie in Pannerden. Het handmatig in verband leggen en stapelen behoort daarmee tot het verleden. “Bij een aaneengesloten straatwerk van 1500 vierkante meter verplicht de Arbeidsinspectie om mechanisch te straten. Deze ontwikkeling maakt het werk van de stratenmaker aanzienlijk arbeidsvriendelijker, maar daarmee werd wel het probleem verplaatst. Niet alleen bij de uitvoering maar ook in het voortraject van machinaal straten hebben we nu een arbo-verantwoordelijke oplossing gevonden”, aldus Piet Mathijsen, verkoopmanager straatbakstenen.
’s Werelds grootste baksteenfabrikant ontwikkelde een computergestuurde robot met een vacuümsysteem.

Arm

De machine, afkomstig uit de autoindustrie, is voorzien van een draaibare arm die 360 graden kan roteren. De vacuümklem pakt maximaal zes stenen tegelijk op en legt deze vervolgens op de millimeter nauwkeurig in het gewenste verband. Een pakket (120 bij 80 centimeter) telt tien lagen stenen (circa 10 vierkante meter) die worden gestapeld op een houten pallet. Per uur stelt de robot vier pakketten samen en is daarmee vier keer zo snel dan een handmatige uitvoering.
De mechanische werkwijze zorgt voor zeer stabiele en strakke pakketten die ook tijdens het transport beter hun vorm houden. Op het werk kunnen de pakketten met elke willekeurige bestratingsmachine (mechanische klem of vacuüm) worden verwerkt. “In principe kun je met deze machine elk gewenst verband leggen. Allerlei inkepingen zijn op elke gewenste plaats aan te brengen waardoor de machine zich ook leent voor het pakketteren van waterpasserende legverbanden.”
Met deze noviteit is machinaal straten van baksteen gemeengoed geworden. Regiomanager Matthieu van den Berg: “Bij betonnen straatstenen is het verleggen opgenomen in het productieproces. Bij keramisch bestratingsmateriaal is dat niet mogelijk omdat we met een natuurproduct werken dat minder maatvast is.”

Legpatroon

Voor een optimale maatvoering van het straatwerk wordt een hulo stenen na productie eerst gemixed voordat de robot eraan te pas komt. “Met deze machine kunnen we het legpatroon aanpassen aan de maatvoering van de steen en toleranties in zowel de verschillende lagen als kleur opvangen. Op deze wijze bewerkt, is het probleem van de maatvastheid volledig opgelost.” Bijkomend voordeel is dat een stratenmaker zijn machine slechts één keer hoeft in te stellen.

Mix

Deze maand neemt Wienerberger een tweede stapelrobot in gebruik. “We richten ons in eerste instantie op een snelle aanlevering. De volgende stap is dat we ook alle toevoerlijnen automatiseren.”
Keramische klinkers maken circa 10 procent uit van de totale bestratingsmarkt. Mathijsen ziet een toename van machinale pakketten. “We zien vooral een vraag naar een mix van stenen. In de toekomst kunnen we met deze robot ook verschillende kleuren in één laag verleggen. Het leidt uiteindelijk tot een kwalitatief beter eindresultaat.”

Reageer op dit artikel