nieuws

Wereldproductie van staal zakt met 19 procent in

bouwbreed Premium

De wereldproductie van staal is in november vergeleken met dezelfde maand vorig jaar met 19 procent afgenomen. In Nederland daalde het volume met bijna een kwart tot 438.000 ton.

Vooral Noord-Amerika en het oosten van Europa leverden fors in. Volgens de Wereld Staal Associatie kromp de staalproductie in de Verenigde Staten met 38,4 procent tot 5,1 miljoen ton. Mexico vervaardigde een kwart minder en kwam uit op 1,2 miljoen ton. In Canada daarentegen steeg de productie met 15,2 procent tot 1,4 miljoen ton.
In Oost-Europa slonk de productie met 43,1 procent tot 5,8 miljoen ton. De grote producenten Rusland (3,7 miljoen ton) en Oekraïne (1,6 miljoen ton) haalden respectievelijk 36,5 en 54,9 procent minder uit hun hoogovens.
De producenten van de Europese Unie verminderden hun volumes met een kwart tot 13 miljoen ton. De top drie wordt gevormd door Duitsland (3,3 miljard ton), Italië (2,3 miljoen ton) en Frankrijk (1 miljoen ton). Spanje produceerde in november nog slechts 868.000 ton staal, liefst 45,5 procent minder dan een jaar eerder.

Beperkt

In het Verre Oosten blijft de daling van de staalproductie in november beperkt tot 11,4 procent. Uit de hoogovens van China kwam een volume van 35,2 miljoen ton, 12,4 procent minder dan in november 2007. In Japan en Taiwan nam de productie respectievelijk met 12,9 en 18,9 procent af.
Over de eerste elf maanden van het jaar gemeten, wijken de producties nog nauwelijks af van 2007. In de 66 landen van de Wereld Staal Associatie (voorheen ISSI), gezamenlijk goed voor 98 procent van de wereldstaalproductie, nam het volume nog toe met 0,9 procent.

Reageer op dit artikel