nieuws

Weldadigheid zet zinnen op koloniewoningen in Drenthe

bouwbreed

De lintbebouwing keert terug in het landschap rondom de Drentse dorpen Wilhelmina- en Frederiksoord. De Stichting Maatschappij van Weldadigheid, de gemeente Westerveld en de provincie Drenthe willen in totaal 65 ‘koloniewoningen’ in het buitengebied laten bouwen.

De komende tien jaar wordt de historische bebouwing in fases gerealiseerd. Ze komen op erfpachtgrond te staan en krijgen de oorspronkelijke architectuur. De traditionele linten behoren tot het cultuurhistorisch erfgoed van Drenthe, dat hiervoor een voordracht wil doen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Verder wordt de traditionele lanenstructuur en de laanbeplanting in het in totaal 500 hectare grote gebied versterkt. Tevens worden monumentale gebouwen en woningen gerestaureerd. De totale investering bedraagt tussen de 15 en 20 miljoen euro.
Begin volgend jaar wordt bovendien begonnen met de bouw van vijftien kolonievakantiewoningen in Park Frederiksoord door Friso Bouwgroep en de Grontmij. Deze bedrijven bouwen op de plek van de inmiddels afgebroken tuinbouwschool ook een zorghotel. Het park en de tuinen krijgen een opknapbeurt.
De Maatschappij van Weldadigheid is eigenaar van 1300 hectare bos en weiland in het gebied en van 65 gebouwen, waaronder acht boerderijen. De Maatschappij viert in 2018 haar tweehonderdjarig bestaan. Ze werd opgericht door generaal Johannes van den Bosch, die de koloniedorpen en Veenhuizen indertijd stichtte als werkverschaffingsproject voor de armen. Gevangenisdorp Veenhuizen heeft overigens al een beschermd dorpsgezicht.

Reageer op dit artikel