nieuws

Wavin kondigt weer saneringsronde aan

bouwbreed Premium

Wavin bereidt een nieuwe sanering voor. Dat heeft de producent van kunststof buizen en leidingsystemen gisteren bekendgemaakt, zonder aan te geven hoeveel banen op het spel staan.

De onderneming ziet zich genoodzaakt verder in de kosten te snijden vanwege de snelle achteruitgang van de marktomstan­dighe­den. “De kredietcrisis heeft een aanzienlijke invloed op de bouwactiviteiten in Europa. Woningbouw, investeringen in zakelijk onroerend goed en reparatie- en onderhoudsactiviteiten nemen in veel landen af”, aldus Wavin, die ook de voorraden bij afnemers sterk heeft zien teruglopen.
Wavin schrapte eerder in Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken al driehonderd banen. Elders in West-Europa werden de contracten van nog eens 350 tijdelijke arbeidskrachten opgezegd. Die ingrepen leverden een kostenbesparing van 22,5 miljoen euro op.
Hoeveel arbeidsplaatsen bij de nieuwe herstructureringsronde verloren gaan, is niet bekend. De Zwolse buizenproducent verwacht dat de maatregelen, die momenteel worden voorbereid, een besparing van 10 tot 15 miljoen euro opleveren.
Hoewel Wavin er rekening mee houdt dat de bouwsector ook volgend jaar nog onder druk zal staan, ziet het bedrijf de toekomst zonnig in. “Ontwikkelingen zoals verstedelijking, kleinere huishoudens, vervanging van traditionele materialen door kunststof, energie-efficiency van gebouwen en de klimaatverandering zijn in het voordeel van Wavin.”

Lager

Het bedrijf verwacht dat de omzet dit jaar 2 procent lager uitkomt dan vorig jaar. Toen schreef Wavin 1,62 miljard euro aan bedrijfsopbrengsten in de boeken. De Zwollenaren voorzien verder een daling van het bedrijfsresultaat met 25 procent tot onder de 160 miljoen euro.
De schulden zullen teruglopen tot onder de 550 miljoen. Daarmee blijft Wavin binnen de afspraken met de banken. Halverwege dit jaar bereikte de nettoschuldpositie nog een piek van 681 miljoen euro.

Reageer op dit artikel