nieuws

Voor 33 miljard Brits werk uitgesteld

bouwbreed Premium

Britse opdrachtgevers hebben al voor 30 miljard pond – op dit moment nog net 33 miljard euro – aan werken uit- of afgesteld vanwege de economische crisis.

Bij ongeveer 20 miljard gaat het om de bouw van koophuizen en commerciële opdrachten zoals winkelcentra, kantoorprojecten of fabrieken. Ook de sociale woningbouw wordt echter steeds meer getroffen omdat het daar vaker om gemengde projecten gaat waarbij het koopdeel niet te realiseren valt.
Dat meldt onderzoeksbureau Glenigan dat ook uitgever is van vakblad Construction News. Volgens Glenigan zijn er alleen vorige week al 468 projecten met een totale waarde van zo’n vier miljard in de mottenballen gegaan. De meeste problemen doen zich voor in Londen, waar onder meer vrijwel alle plannen voor kantoorwolkenkrabbers voorlopig van tafel zijn gehaald. Landelijk gezien zijn in de zwaar getroffen woningbouw volgens Glenigan al meer dan duizend projecten voor ruim 60.000 woningen geschrapt. Grote woningbouwers als Persimmon en Taylor Wimpey hebben bijvoorbeeld vrijwel alle nieuwbouwprojecten stil gelegd.
Het sombere beeld wordt bevestigd door de Construction Products Association. Daar is de maandelijkse barometer gedaald tot een historisch dieptepunt van 13, waarbij elk cijfer boven de 50 duidt op een positieve gang van zaken. Voor het eerste kwartaal van het nieuwe jaar komen de bouwmanagers zelfs met niet meer dan een 7 uit de bus. ”Dit is de laagste score sinds we vier jaar geleden met de barometer begonnen”, stelt directeur Michael Ankers.

Reageer op dit artikel