nieuws

Vlamsensoren met microprocessorvergroten veiligheid rieten dak

bouwbreed Premium

Het Flying Brands Detection System, een volledig automatisch werkende blusinstallatie ter beveiliging tegen vliegvuur (vuurpijlen en vonken) op rieten daken, is zowel technisch als esthetisch verbeterd. Producent Rupako ontwikkelde nieuwe vlamsensoren uitgerust met een microprocessor. Ze zijn extra gevoelig en vergroten de veiligheid.

Een rieten dak voldoet met het geavanceerde Flying Brands Detection System aan de strengste brandveiligheidseisen in het bouwbesluit. Daarnaast zorgt het systeem voor behoud van de schoonheid en levensduur van het rieten dak door de algenreinigingsmodule.
Producent Rupako uit Varsseveld heeft in eigen beheer een nieuwe vlamsensor op de markt gebracht, een ontwikkeling die twee jaar vergde. Aanleiding was de klacht dat de sensoren te opvallend waren en qua uitstraling niet optimaal bij een rieten dak pasten. “De standaard behuizingsunit was vervaardigd met industriële materialen waarin de elektronica was ingebouwd. We hebben nu naar eigen ontwerp een nieuwe sensorbehuizing ontwikkeld die bestaat uit één massief stuk messing. De robuuste uitvoering past beter bij het karakter van een rieten dak en verkleurt binnen een aantal maanden bruin/zwart. Daarnaast hebben we nu ook alle elektronica zelf ontwikkeld”, licht Rutger Pape van Rupako toe.
Er zijn twee soorten behuizingen voor de vlamsensoren die het signaal aan de besturingskast doorgeven. Eén behuizing met één vlamsensor die met name is bedoeld voor kleine hoekjes en voor dakkapellen. Het andere type biedt de mogelijkheid voor twee of drie vlamsensoren en is bestemd voor plaatsing op de nok.

Terugmelding

Naast verbeteringen op esthetisch vlak is er ook op technisch gebied vooruitgang geboekt. Niet alleen is de instelbaarheid door de toepassing van een microprocessor enorm vergroot. De sensoren zijn tevens uitgerust met een terugmelding zodat de klant op ieder moment zekerheid heeft dat de sensoren naar behoren werken. “Een sensor kan een aanstekervlam op een afstand van 20 meter detecteren. We bieden hiermee een alternatief voor het impregneren van rieten daken en andere brandbare dakbedekkingen.”

Reageer op dit artikel