nieuws

Vlaamse hypothecaire lening onder de ton niet langer belast

bouwbreed

Inwoners van Vlaanderen hoeven vanaf 1 januari 2009 over een hypothecaire lening tot 100.000 euro geen registratierechten meer te betalen om het eenvoudige feit dat iemand geld leent. Deze registratierechten bedragen nu nog 1 procent van het geleende bedrag.

Wie na 1 januari 25.000, 50.000 of 100.000 euro leent, bespaart voortaan dus respectievelijk 250, 500 of 1.000 euro. Op het gedeelte boven de 100.000 euro moet na 1 januari nog wel 1 procent extra worden betaald.
Het voorstel van decreet (zoals een Vlaamse wet wordt genoemd) werd gisteren in de bevoegde commissie van het Vlaamse parlement door alle regeringspartijen goedgekeurd en zal ongetwijfeld ook in de plenaire parlementsvergadering probleemloos worden aanvaard.
Volgens de indieners van het wetsontwerp wordt met dit besluit een onrechtvaardige belasting afgeschaft.
Deze registratierechten waren eigenlijk straf (belasting) op het niet bezitten van geld. Want alleen wie moest lenen, moest die 1 procent betalen.

Reageer op dit artikel