nieuws

Verzekeraar: scholen verplicht aan de sprinklers

bouwbreed

Apeldoorn – Schoolgebouwen moeten standaard uitgerust worden met een sprinklerinstallatie. Dat vindt verzekeraar Centraal Beheer Achmea.

Tijdens oud en nieuw 2007-2008 gingen enkele tientallen schoolgebouwen in vlammen op of raakten zwaar beschadigd. Een jaar eerder werden tien scholen door brand getroffen. Desondanks staat brandpreventie niet hoog op de agenda bij de onderwijsinstelling, constateert Centraal Beheer Achmea.
Volgens de verzekeraar zien gemeenten en scholen vanwege de kosten vaak af van sprinklers. “Wekelijks rukken brandweerkorpsen uit voor branden in scholen. De schade varieert van enkele duizenden euro’s tot miljoenen”, aldus het bedrijf.
Als het aan Centraal Beheer Achmea ligt, organiseren gemeenten dit jaar hun wijkactiviteiten op oudjaarsavond op schoolpleinen. Hulpdiensten zijn dan in staat beter toezicht te houden en activiteiten onder controle te houden. Ook pleit de verzekeraar voor cameratoezicht en burgerwachten tijdens de jaarwisseling.
Volgend jaar komt de onderneming samen met verzekeringsmakelaar Marsh met een plan voor aangepaste sprinklerinstallaties op scholen. Deze hoeven aan minder strenge eisen te voldoen dan die voor bedrijven en kantoorcomplexen.
Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het hebben van een sprinklerinstallatie niet verplicht bij het afgeven van een brandveiligheidsvergunning. Wel komen scholen in aanmerking voor korting op de verzekeringspremie als ze er een hebben.

Reageer op dit artikel