nieuws

Verzakte damwanden maken wijk veel duurder

bouwbreed Premium

De bouw van de nieuwbouwwijk Waterwijk bij Ter Borch valt voor de Drentse gemeente Tynaarlo zeker 2 miljoen euro duurder uit dan verwacht.

De damwanden die het water bij de kavels vandaan moeten houden zijn verzakt of staan scheef. Volgens de gemeente blijkt de grond te zacht en te grillig om de wanden op hun plek te houden. In eerste instantie leek het probleem zich te beperken tot het noordelijk deel van de wijk in aanbouw. Uiteindelijk blijkt de kwestie in de gehele wijk te spelen.
De wanden werden geslagen na advies van Grontmij. Deze berekeningen blijken bij nader onderzoek van dezelfde Grontmij onjuist. De damwanden zijn opgebouwd uit elementen van beton of staal of een combinatie daarvan met een lengte van 5,30 meter. In totaal gaat het om 2,5 kilometer stalen elementen en 2 kilometer betonnen elementen. Technische aanpassingen moeten het probleem oplossen.
De gemeente Tynaarlo blijkt contractueel verplicht het merendeel van de kosten voor haar rekening te moeten nemen. Dit bleek na overleg over de aansprakelijkheid met de Grontmij.
Verder bleek de Grontmij er ook naast te zitten als het ging om de aanwezige hoeveelheid zand. Dit is onvoldoende voor de bouw van een woonwijk. Aanvoer van extra zand blijkt daarom ook noodzakelijk. Dit gaat de gemeente nog eens 1 miljoen euro kosten. Tynaarlo heeft inmiddels een second opion gevraagd aan een geotechnisch bureau.

Reageer op dit artikel