nieuws

Staatssteun aan mkb-bedrijven mag

bouwbreed Premium

Het gaat bij de tijdelijke steunmaatregelen om op zich gezonde bedrijven die door de kredietcrisis nauwelijks financiering kunnen krijgen. Zonder dat ‘Brussel’ op de hoogte behoeft te worden gesteld mogen landen die bedrijven helpen aan het benodigde geld.

Het gaat bij de tijdelijke steunmaatregelen om op zich gezonde bedrijven die door de kredietcrisis nauwelijks financiering kunnen krijgen. Zonder dat ‘Brussel’ op de hoogte behoeft te worden gesteld mogen landen die bedrijven helpen aan het benodigde geld.
Zo is het landen toegestaan bedrijven te helpen met een eenmalig bedrag van een half miljoen euro voor twee jaar. Ook overheidsgaranties voor leningen tegen gereduceerde rentetarieven zijn mogelijk.
Overheden mogen risicodragend kapitaal steken in mkb-bedrijven tot een maximum van 2,5 miljoen euro per bedrijf per jaar waarbij de deelneming tot 70 procent mag oplopen. Nu is 1,5 miljoen mogelijk tot maximaal 50 procent.

Slimme investeringen

“We moeten de crisis bestrijden, niet elkaar. Staatssteun moet erop gericht zijn bedrijven in staat te stellen de financiële problemen van de kredietcrisis te overwinnen zonder andere bedrijven daarbij in de wielen te rijden. Samen met al bestaande maatregelen om slimme investeringen in duurzame groei te steunen, zullen de nieuwe maatregelen de lidstaten helpen de economie weer op het juiste spoor te krijgen”, zegt Euro-commissaris Neelie Kroes in een toelichting.
De maatregelen mogen worden toegepast tot eind 2010. De Europese Commissie verwacht dat de financiële markten tegen die tijd weer normaal opereren en dus ook weer kredieten veerstrekken aan bedrijven.
Lidstaten die van deze mogelijkheden gebruik willen maken, moeten wel hun eigen regeling laten goedkeuren door de commissie. Kroes belooft die goedkeuring heel snel te geven als tenminste aan de voorwaarden wordt voldaan.

Reageer op dit artikel