nieuws

Sontbrug onder de loep na vrij forse aardschok in Zweden

bouwbreed Premium

De brug en tunnel over de Sont tussen Zweden en Denemarken wordt grondig nagekeken na een aardbeving met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter in de vroege ochtenduren van dinsdag 16 december.

De in 2000 geopende verbinding is op papier bestand tegen aardbevingen met een sterke van 5,7, maar de beheersmaatschappij neemt het zekere voor het onzekere. Op het eerste oog heeft de constructie de ruim 5 seconden durende schok goed doorstaan.
Tussen de tunnelsegmenten zijn bij de bouw meetpunten aangebracht die op gezette tijden worden afgelezen. “Nu doen we het een keer extra, want het is interessant om te zien of er verschillen zijn ten opzichte van normaal”, aldus directielid Bengt Hergart.
Voor Zweedse begrippen was de aardbeving buitengewoon fors. Voor een vergelijkbare schok moet men terug naar 1904.
De beving was ook voelbaar in de oostelijke helft van Denemarken. Niet alleen de Sontbrug kreeg aandacht; in beide landen waren technici de hele dag in de weer om door de schok veroorzaakte schade aan bouwconstructies te vinden.

Reageer op dit artikel