nieuws

Software paalmatras bijna gebruiksklaar

bouwbreed Premium

Deltares hoopt binnenkort het rekenprogramma MPiledRoad af te ronden dat ontwerpers helpt om paalmatrassen voor de wegenbouw uit te zetten. Uit de sommen is dan het beste materiaal voor de heipalen af te leiden. “Vaak zal dat hout zijn”, denkt Willem van Delft.

Deltares hoopt binnenkort het rekenprogramma MPiledRoad af te ronden dat ontwerpers helpt om paalmatrassen voor de wegenbouw uit te zetten. Uit de sommen is dan het beste materiaal voor de heipalen af te leiden. “Vaak zal dat hout zijn”, denkt Willem van Delft.
Van Delft vertegenwoordigt D. van Biezen Heipalen 0x26 Heiwerken uit Sassenheim dat mede investeerde in de ontwikkeling van paalmatrassen. “Mits goed toegepast is hout een prima product dat financieel en vanuit het milieu gezien aantrekkelijk is.”
Echter: tot nog toe ontbreken standaard rekenregels voor het uitzetten van paalmatrassen. “Soms worden Britse regels toegepast en soms ook Duitse. Die zijn echter geen van beide toegespitst op de Nederlandse praktijk en werken zo discussie in de hand.”
Deltares denkt dat zijn nieuwe software meningsverschillen uit de wereld kan helpen. MPiledRoad helpt met het ontwerp van de palen en het ontwerp van het matras.

Reageer op dit artikel