nieuws

Showroom om de werking van warmtepompen uit te leggen

bouwbreed Premium

Twee miljoen euro investeerde Ad van Rijsewijk in zijn showroom voor warmtepompen. In zijn bedrijfshal bouwde de directeur van Dubotechniek samen met Volker Wessels een woning, een appartement en een kantoor. Alle technische installaties zijn zichtbaar gemaakt in het belevingscentrum dat gisteren openging.

“Om alles op tijd af te krijgen, hebben we de laatste twee weken keihard gewerkt”, zegt Ad van Rijsewijk. “Het kost veel energie, maar dat is het echt waard. Dit is een droom die uitkomt.”
Eigenlijk zou het belevingscentrum pas in januari opengaan. Het personeel bedacht dat 11 december het juiste moment was, omdat hun directeur dan zijn zestigste verjaardag viert. In zijn kantoor praat Van Rijsewijk aan één stuk door. Achter hem staat een foto van Sjoerd ­Lukas, zijn compagnon die vorig jaar overleed. “Hij had er bij moeten zijn.”
Dubotechniek noemt hij een general contractor voor warmtepompen. “We doen alles zelf. Vanaf het haalbaarheidsonderzoek tot aan het beheer. We hebben een eigen boorbedrijf en een eigen afdeling onderzoek. Het maakt ons geen maatjes van adviesbureaus.”
Van Rijsewijk gelooft al jaren niet meer in radiatoren en cv’s. In zijn hoofd “knapte er iets” toen hij 1994 voor het eerst in aanraking kwam met warmte/koudeopslag. “Ik raakte erdoor geobsedeerd. Ik moest er iets mee doen.”
Toen hij in 1999 zijn “prachtige baan” bij Paans inruilde voor het avontuur Dubotechniek, verklaarden de meeste mensen hem voor gek. “Ik was een pionier. Een roepende in de woestijn.”
In de gloednieuwe showroom ratelt Van Rijsewijk enthousiast door. Tussendoor schudt hij de handen van personeelsleden die hem feliciteren. Eenmaal aangekomen bij de woning die Volker Wessels bouwde, houdt de directeur stil. Hij wijst op de buitenmuur die bewust niet helemaal is afgemetseld. In het huis is aan elk detail gedacht. Alle kamers zijn smaakvol ingericht. In de gang zijn de pijpen van de douche-wtw zichtbaar.
Met het belevingscentrum wil de directeur mensen laten snappen wat warmtepompen zijn. Of liever gezegd: comfortsystemen. “Een warmtepomp is een misselijk woord. Het gros snapt ook nog steeds niet wat een warmte/koudeopslag inhoudt. Comfort is wat mensen willen. En lage energielasten. Ik leg ze dat uit in Peppi-en-Kokkitaal.”
Eerder opende de gedreven ondernemer in de hal naast de showroom al een tradecenter, een soort minibeurs waar trouwe leveranciers hun spullen permanent hebben uitgestald. “Hier ontvang ik jaarlijks honderden bezoekers. Vooral beslissers. Toch merkte ik dat ik nog steeds veel vragen kreeg.” Onbekend maakt onbemind. “Staat het systeem onder de trap? Kan ik wel parket leggen? Dat mag toch niet?”
Trots is Van Rijsewijk op het vertrouwen dat hij kreeg van Volker Wessels. En dat hij de eer had zijn plan aan Dik Wessels zelf toe te lichten. Dat de omzet van Dubotechniek in het afgelopen jaar verdubbelde van 10 naar 20 miljoen euro lijkt haast bijzaak voor de milieufreak.
Nog nieuwe plannen? “Binnen vijf jaar wil ik wijken bouwen die energie opwekken met apparaten die op biodiesel werken. Bewoners moeten niet langer afhankelijk zijn van de Nuons en Essents van deze wereld.”

Reageer op dit artikel