nieuws

Rechter roept getuigen op in fraudezaak

bouwbreed Premium

Het hof van justitie in Arnhem roept verschillende medewerkers van de Rijksgebouwendienst, Belastingdienst en het OM op als getuigen in de fraudezaak van topambtenaar Herman van Z. van de Rijksgebouwendienst en de twee aannemers die hij zou bevoordelen.

Het hoger beroep van de verdachten is daarom voor onbepaalde tijd uitgesteld.
De 64-jarige Van Z. werd in eerste aanleg veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Hij zou zich tussen 1996 en 2004 met grote regelmaat door bouwbedrijven hebben laten fêteren in bordelen en seksclubs. Als tegenprestatie zou de bouwambtenaar projecten van de Rijksgebouwendienst aan de ondernemingen hebben gegund en tekende hij prestatieverklaringen voor niet geleverd werk. Bovendien zou hij zijn huis hebben laten verbouwen en kocht hij een airco op kosten van de RGD.

Mandaat

Volgens de rechters had Van Z. doelbewust gebruikgemaakt van de op dat moment slechte organisatie van de RGD. Zelf zegt Van Z. dat hij bij de de dienst een mandaat had. Hij moest projecten die vanwege tijdsdruk of politieke druk, zoals het cellencomplex op Schiphol dat eind 2005 afbrandde, snel laten bouwen. Daarom was er geen tijd voor gebruikelijke aanbestedingen.
Met het horen van de getuigen hoopt de verdediging aan te tonen dat Van Z. inderdaad die afspraken had, dat het binnen de RGD heel gebruikelijk was om te schuiven met budgetten en dat Van Z. de faciliteiten kreeg om in Barneveld een kantoor aan huis op te zetten. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak wordt voortgezet.

Reageer op dit artikel