nieuws

Rechter: Artcrete beschermd merk

bouwbreed Premium

Het merk Artcrete, dat het Amsterdamse bedrijf Building Products Nederland gebruikt voor zijn betonprintsystemen, is beschermd en mag derhalve niet door anderen worden gebruikt.

Dat heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald in een kort geding tussen Building Products en een concurrent uit Bladel.
De Brabantse onderneming wijzigde eerder dit jaar zijn bedrijfsnaam in Artcrete Europe bv en liet de domeinnaam www.artcrete.eu registeren. Volgens Building Products heeft het bedrijf daarmee inbreuk gemaakt op haar merk Artcrete. Dat werd vier jaar geleden al geregistreerd in Nederland, België en Luxemburg.
Met de naamswijziging zou het bedrijf bovendien verwarring hebben gezaaid onder betonbedrijven. Die zouden kunnen denken dat de betonprintsystemen van Building Products afkomstig zijn van Artcrete Europe, terwijl dat nadrukkelijk niet het geval is. Hoewel het bedrijf uit Bladel – na sommaties van Building Products – het gebruik van de naam Artcrete Europe onmiddellijk staakte, ziet het eigenlijk niet in wat het fout heeft gedaan. Volgens de Brabanders is Artcrete dan ook geen geldig merk, maar veel meer een soortnaam.
De voorzieningenrechter ging daar niet in mee. Volgens hem is het woordbestanddeel crete in Artcrete geen gebruikelijke aanduiding voor beton. “De visie dat Artcrete niet geschikt zou zijn als merk en enkel als beschrijvend dient te worden beschouwd, wordt dan ook niet gedeeld”, aldus de rechter.

Merkdepot

Het verwijt dat Building Products de naam Artcrete zou hebben afgekeken van een Amerikaanse firma, werd door de rechtbank van tafel geveegd omdat niet aannemelijk is gemaakt dat het merkdepot “te kwader trouw is geschied”. Bovendien is in de ogen van de rechter niet gebleken dat de Amerikanen afgelopen jaren nog onder de naam Artcrete in de Benelux actief zijn geweest. Recht op een schadevergoeding heeft Building Products desondanks niet. Volgens de rechtbank is daarvoor de inbreuk op het merk niet “substantieel” genoeg geweest.

Reageer op dit artikel