nieuws

Puzzelstukjes op dak weren hitte

bouwbreed

Planet Safe bedacht een hitteschild dat kantoorgebouwen, ziekenhuizen en scholen simpelweg in de ‘schaduw’ zet.

Na jarenlang onderzoek brengt het Zuid-Hollandse bedrijf ‘Roof-clix’, een warmte- én koudewerend dakelement op de markt. Het eerste proefexemplaar ligt op een plat dak van ca 300 vierkante meter in Voorhout.
“We zijn productierijp”, meldt Jaap Hulleman, algemeen directeur van Planet Safe.
Het klikdak is een extra isolerende laag boven op bestaande en nieuwe platte daken. Volgens Hulleman kan elk dak met het schild worden uitgerust. “Maar, vooral voor de grotere gebouwen biedt het een meerwaarde.”
Roofclix is volgens de directeur een alternatief voor groene daken die snel aan populariteit wonnen in grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam. “Ons systeem is zelfs beter voor de luchtkwaliteit, omdat ze daadwerkelijk afrekenen met hitte-eilanden die boven dichtbevolkte gebieden hangen en smog in de hand helpen. Groene daken zoals ze nu worden uitgevoerd dragen vaak niet eens bij aan warmtewering.”

Spouwmuur

Hulleman meent dat het systeem het best valt te vergelijken met een spouwmuur die in dit geval zonlicht weerkaatst. De warmtereductie kan volgens hem oplopen tot 20 graden Celsius. Ook ’s winters biedt Roofclix volgens de makers uitkomst. Platte daken met een extra laag staan aan lagere windsnelheden bloot en dat zorgt er weer voor dat er minder warmte aan een gebouw wordt onttrokken. Plantgroei krijgt op het systeem praktisch geen kans.
Roofclix lijkt op een grote puzzel die is opgebouwd uit repeterende stukjes in de vorm van harde witte kunststof elementen. Elk element weegt tussen de 8 en 10 kilo per vierkante meter.
Koppelstukken houden de puzzel bij elkaar en maken het ‘spouwdak’ windvast. Elementen staan op voetjes van enkele centimeters hoog en kunnen praktisch gereedschapsloos worden geplaatst op de waterdichte laag. Met kleefpasta wordt het paneel op ‘strategische plaatsen’ bevestigd.
Ook tegen vandalisme is het ‘lichte, brandwerende en normaal beloopbare” daksysteem bestand, aldus Hulleman. “In zekere zin is het zelfs inbraakwerend.’

Levensduur

De extra investering verdient zich zelf na verloop van jaren terug, meent Hulleman. “Wij schatten de levensduur op vijftig jaar. Dat scheelt de gebruiker één of twee nieuwe daken. Bovendien bespaart hij op ballaststenen en onderhoud van het oorspronkelijke dak eronder.” Planet Safe is al bezig met nieuwe plannen voor het dakelement. “We zoeken momenteel uit hoe we energie kunnen opwekken met Roofclix. Ik kan je beloven, er komen nog meer verrassingen aan.”
Het ‘unieke’ idee is bedacht door Fred Bol van Planet Safe. De onderzoeken zijn mede gesubsidieerd door SenterNovem.

Reageer op dit artikel