nieuws

Pensioen: bouwvakker beter af dan stukadoor

bouwbreed Premium

Iedereen in de bouw moet volgend jaar meer pensioenpremie betalen. Maar de omvang van de premiestijging hangt van de beroepsgroep af. Stukadoren zijn het meest nadelig uit.

De pensioenpremie voor werknemers in de bouw stijgt volgend jaar van 16,9 naar 18,9 procent. Inclusief aanvullingsregelingen stijgt de premie van 27,7 naar 29,7 procent. BPF Bouw is hiertoe genoodzaakt vanwege de financiële crisis, aldus bestuurslid van het pensioenfonds Dick van Haaster gisteren in deze krant. Omdat het premiepercentage met 2 procent stijgt van 16,9 naar 18,9 procent, heeft het pensioenfonds het premiepercentage feitelijk met 12 procent verhoogd.
Niet iedereen in de bouw krijgt overigens te maken met dezelfde premiestijging. De premies die werknemers in de bouw betalen, hangen af van hun werkgever en de deelsector waarin ze werkzaam zijn. Bovendien wordt de pensioenpremie in de regel niet geheel door werknemers betaald. Werkgevers nemen vaak van de helft van de pensioenpremie voor hun rekening. Soms zelf twee derde. Ook in de bouw is dat zo.

Vier groepen

Het pensioenfonds voor de bouw onderscheid vier groepen: bouwbedrijf (inclusief UTA: uitvoerend, technisch en administratief personeel), timmerindustrie, natuursteen en afbouw. Werknemers die werken binnen de groepen bouwbedrijf en natuursteen betalen komend jaar ongeveer 40 procent. Timmerlieden en werknemers in de afbouw betalen rond de 30 procent.
Voor uta-werknemers gaat de totale premie volgend jaar met 1,6 procent omhoog, voor bouwplaatspersoneel met 2 procent. Dat betekent dat uta-werknemers 0,64 procent meer premie betalen en bouwplaatspersoneel 0,8 procent.

Flinke plus

De verhoging van de pensioenpremies is geen reden voor onrust, meent FNV Bouw. Volgens de bond gaat bouwpersoneel er netto niet op achteruit. De lonen gaan namelijk 1,5 procent omhoog. Ook vervalt de WW-premie, dat scheelt nog eens 1,79 procent. Verder daalt ook de werknemerspremie voor het aanvullingsfonds van BPF Bouw met 0,34 procent. “Op het loonstrookje ontstaat zo alsnog een flinke plus”, meldt FNV Bouw op haar website.
Maar niet bij iedere groep daalt de premie voor de aanvullingsregeling. Voor de sector afbouw neemt deze premie iets toe. De aanpassing van de pensioenpremie pakt daardoor voor stukadoren, plafond- en wandensteller en andere werknemers in de afbouw het minst goed uit.

Reageer op dit artikel