nieuws

Orderniveau Siemens naar 1,7 miljard

bouwbreed

Siemens Nederland heeft vorig jaar voor 1,7 miljard euro aan nieuwe opdrachten binnengehaald. Het volume betekent een daling van 17 procent ten opzichte van topjaar 2006 – 2007 maar ligt toch een kwart miljard boven het niveau van het voorgaande jaar.

In 2006 – 2007 noteerde Siemens de Delta Sloecentrale (alleen al een half miljard euro), walsen voor Corus en locomotieven voor de Betuweroute in het orderboek. Afgelopen jaar vielen als nieuwe opdrachten op energiecentrale Rijnmond II, andermaal locs voor de Betuweroute en de (gelukkige) verkoop van activiteiten op het terrein van de automotive.
Siemens greep de presentatie van de jaarcijfers aan om bij het Mauritshuis de liberale Haagse wethouder Frits Huffnagel op een glas water uit de Hofvijver te trakteren. Het vocht was voor gebruik gezuiverd met een mobiele installatie gebaseerd op membraantechnologie, de SkyHydrant.
Bestuursvoorzitter Martin van Pernis stelde vijf van deze waterreinigers beschikbaar aan de Asia Water Foundation. Met de installaties is op eenvoudige wijze – zonder stroom te gebruiken – dagelijks 10.000 liter schoon water te produceren. De SkyHydrant zal vooral zijn weg vinden naar de Derde Wereld maar is ook goed inzetbaar in rampgebieden. De installaties werden drie jaar geleden in de Verenigde Staten gebruikt in de rampzone veroorzaakt door orkaan Katrina.
Van Pernis: “Zoet water is schaarser dan olie en gas. Maar liefst 1,2 miljard mensen op de wereld hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Met onze mobiele installatie is op de meest afgelegen plaatsen schoon drinkwater te realiseren.”
Een stuk dichter bij huis ziet Van Pernis aanzienlijke voordelen te behalen op grote zuiveringsinstallaties. En wel via de methode Cannibal, zoals beproefd op de rioolzuiveringsinstallatie te Zeewolde. Resultaat: een vermindering van het slib met 70 procent. En dat terwijl de verwerking van een ton slib zo’n 500 euro kost.

Zuurstof

Bij de methode Cannibal wordt op uitgekiende wijze in het zuiveringsproces wisselend wel en geen zuurstof toegevoegd. Bacteriën in doodsnood gaan vervolgens om de beurt energiek de slib te lijf.
Nederland telt 26 waterschappen met een gezamenlijke slibproductie van jaarlijks 380.000 ton. Volgens Siemens is Cannibal inzetbaar bij zeker 20 procent van de installaties in Nederland, goed voor een gezamenlijke productie van 76.000 ton. De investering van 1 à 2 miljoen euro kan volgens het bedrijf binnen vijf tot zes jaar terugverdiend worden. Als volgende stap werkt Siemens aan de terugwinning van fosfor uit het zuiveringsslib.

Reageer op dit artikel