nieuws

Ontslagen

bouwbreed

Terwijl wereldwijd de ontslagen bij duizenden tegelijk vallen, pensioenfondsen hun dekkingsgraden onder de 100 procent zien zakken, regeringen naast de banken nu ook andere sectoren gaan steunen en de Amerikaanse senaat het reddingsplan voor de autoindustrie juist heeft afgeschoten, komt Jean Frijns met zijn nieuwe proeve; de corporate governance. Kritiek was zijn deel. De bonden wilden dat hij meer zou doen aan excessieve bonussen en de effectenbezitters zijn boos omdat de aandeelhouders aan macht inboeten.

Terwijl wereldwijd de ontslagen bij duizenden tegelijk vallen, pensioenfondsen hun dekkingsgraden onder de 100 procent zien zakken, regeringen naast de banken nu ook andere sectoren gaan steunen en de Amerikaanse senaat het reddingsplan voor de autoindustrie juist heeft afgeschoten, komt Jean Frijns met zijn nieuwe proeve; de corporate governance. Kritiek was zijn deel. De bonden wilden dat hij meer zou doen aan excessieve bonussen en de effectenbezitters zijn boos omdat de aandeelhouders aan macht inboeten.
Dat laatste is op zijn zachtst gezegd merkwaardig. Zo langzamerhand is toch duidelijk dat, afgezien van allerlei risicovolle financiële producten waarvan bijna niemand wist dat ze zo risicovol waren, de kredietcrisis kon ontstaan door activistische aandeelhouders die steeds sneller aandeelhouderswaarde eisten. Ook is bij aandeelhoudersvergaderingen nimmer geprotesteerd tegen allerlei kortetermijnincentives in het bonusbeleid. Als Frijns nu dus een adempauze wil voor bestuurders die onder druk worden gezet door aandeelhouders, dan is dat goed. Had het maar eerder bestaan, dan was ABNAmro niet in handen gevallen van Fortis met alle desastreuze gevolgen van dien.
De belegger kan er inmiddels geen touw meer aan vastknopen. Roept begin deze week het Centraal Planbureau dat de economie 0,75 procent gaat krimpen, komt halverwege de week De Nederlandsche Bank met -0,5. Scheelt toch mooi dik 1,5 miljard.
Begin deze week waren de beleggers nog optimistisch en steeg de AEX lekker door. De Amerikaanse senaat gooide roet in het eten en drukte de koersen weer. BAM als keurig bedrijf volgde die lijn redelijk. Als goede eigenwijze baggeraar deed Boskalis het als een alpenlandschap; omhoog, omlaag en weer omhoog. Ballast Nedam deed het helemaal goed. Bijna stiekem werden de hele week alleen maar plussen genoteerd. Heijmans deed wat kenners al verwachten, vrijwel niets. Daar deden zelfs de ontslagen niets aan. De beleggers geloven het allemaal wel.
Ferry Heijbrock

Reageer op dit artikel