nieuws

Nieuwe mist rond gebiedsontwikkeling

bouwbreed Premium

De onzekerheid rond keus van partners bij gebiedsontwikkeling is weer opgelaaid. De ministeries van Binnenlandse Zaken en VROM ruziën over de interpretatie van het arrest van Aurroux.

Peter Noordanus, voorzitter van de Neprom en topman bij AM Vastgoed, maakt zich grote zorgen over de kansen van gebiedsontwikkeling en voorspelt vertraging van projecten als het Rijk niet snel duidelijkheid schept. “Als de Reiswijzer op enkele punten wordt aangepast, kan het probleem de wereld uit. Mijn collega’s in andere Europese landen begrijpen niets van de ophef in Nederland en dat zijn echt dezelfde Europese regels”, ervaart Noordanus die begin volgend jaar Eberhard van der Laan (VROM) zal aanspreken op de knelpunten in de praktijk.
Dit najaar is echter de discussie opnieuw losgebrand. Aanleiding is het ministerie van Binnenlandse zaken dat vindt dat gemeenten zich aan een strikte interpretatie moeten houden en gebiedsontwikkelingen moeten aanbesteden. De zaak is opgerakeld in het interdepartementaal overleg. VROM houdt vooralsnog vast aan de bestaande praktijk, maar door de “creatie van mist” is onzekerheid bij partijen ontstaan. Noordanus: “de hond in de pot voor integrale gebiedsontwikkeling.”
De uitspraken van de Europese Commissie over het Franse Rouen/Aurroux en de slepende zaak in het Amersfoortse Vathorst hebben opdrachtgevers schichtig gemaakt. Een strikte interpretatie van die uitspraak duidt erop dat overheden een gebiedsontwikkeling moet aanbesteden en niet meer een op een in zee mogen met zelf gekozen partijen. Er is overigens geen verschil van mening meer over een openbare procedure voor publieke werken als infrastructuur en straatinrichting.

Reiswijzer

Het ministerie van VROM heeft samen met de Neprom geprobeerd begin dit jaar de onrust te sussen met de introductie van een leidraad, de zogenoemde reiswijzer. Er zou niets mis zijn met de Nederlandse praktijk van gebiedsontwikkeling. Gemeenten en provincies zoeken private partners op bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld uitleglocaties, verouderde bedrijfsterreinen of opknappen van oude wijken.
Meestal is dat een partner met grondposities in het betreffende gebied. Enkele voorbeelden van pps-en zijn IJsseldelta, vliegveld Valkenburg en Bloemendalerpolder, maar ook de zwakke schakels in de kust en de Hollandse Waterlinie.

Reageer op dit artikel