nieuws

‘Nederland moet meer projecten met uhsb uitvoeren’

bouwbreed Premium

Slanker construeren en een nieuwe architectonische vormentaal. Dat is mogelijk met ultrahogesterktebeton (sterkteklasse C200). Het Cement0x26Beton Centrum gaat de toepassing van de technologie actiever stimuleren in Nederland.

Volgens Hans Kohne van het Cement0x26Betoncentrum loopt Nederland een beetje achter. De toepassing van ultrahogesterktebeton (uhsb) is beperkt gebleven tot een follie bij paviljoen de Zonnestraal, Heen brugdekje bij De Kaag en de geplande overlagingen van stalen bruggen die vermoeiingsverschijnselen vertonen.
Maar in diverse buurlanden zijn er volgens Kohne al veel spectaculairdere projecten mee gerealiseerd, zoals bruggen en overkappingen. Vooral Frankrijk is vooruitstrevend bezig.
Tijdens een bijeenkomst voor het jubilerende vakblad Cement gisteren, lanceerde Kohne een speciaal uhsb-initiatief. Dat moet samen met producenten in de prefab en de betonmortelsector de marktontwikkeling laten aantrekken. In 2009 zal een aantal workshops worden gehouden waar geselecteerde architecten, constructeurs, aannemers en producenten in ‘virtuele bouwteams’ kunnen werken aan integraal ontwerpen in uhsb. De voordelen van dit beton kunnen niet anders worden uitgebuit dan in een proces van integraal ontwerpen en uitvoeren. De opgaven zullen zijn op het gebied van de bruggenbouw en hoogbouw.
De meest veelbelovende ontwerpen die in de workshops ontstaan, worden geselecteerd door een jury. De betrokken ‘bouwteams’ krijgen de gelegenheid deze ontwerpen nader uit te werken en onderdelen te toetsen in experimentele productie. In de loop van 2010 worden de resultaten gepresenteerd.

Reageer op dit artikel