nieuws

Nanospeaker in gebouwtechniek

bouwbreed Premium

Luidsprekers per strekkende meter die bijvoorbeeld rondom een zaal op de muur kunnen worden geplakt. Het kan met folie uit koolstof nanobuisjes, ontdekte een studiegroep van de Chinese Tsinghua Universiteit. De onderzoekers zien in onder meer de gebouwtechniek ruime toepassingen voor de nanoluidspreker. Meer dan zo’n folie is er niet nodig om een goed werkende luidspreker te bouwen, schrijft de studiegroep in het vakblad Nano Letters. Het luidsprekende effect ontstaat wanneer een signaal uit een versterker de folie opwarmt. De reden dat de onderzoekers over een ‘thermo akoestische’ luidspreker praten. De techniek bestaat in theorie al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw maar werkt alleen met voldoende dun materiaal dat pas met de ontwikkeling van de nanotechniek mogelijk werd.

Luidsprekers per strekkende meter die bijvoorbeeld rondom een zaal op de muur kunnen worden geplakt. Het kan met folie uit koolstof nanobuisjes, ontdekte een studiegroep van de Chinese Tsinghua Universiteit. De onderzoekers zien in onder meer de gebouwtechniek ruime toepassingen voor de nanoluidspreker. Meer dan zo’n folie is er niet nodig om een goed werkende luidspreker te bouwen, schrijft de studiegroep in het vakblad Nano Letters. Het luidsprekende effect ontstaat wanneer een signaal uit een versterker de folie opwarmt. De reden dat de onderzoekers over een ‘thermo akoestische’ luidspreker praten. De techniek bestaat in theorie al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw maar werkt alleen met voldoende dun materiaal dat pas met de ontwikkeling van de nanotechniek mogelijk werd.

Reageer op dit artikel