nieuws

Kabinet krijgt brandbrief van organisaties

bouwbreed Premium

Als het kabinet niet ingrijpt in de woningmarkt, dreigt op termijn grote economische schade. De woningbouw zou zelfs helemaal stil kunnen vallen, vrezen een aantal brancheorganisaties.

Op korte termijn is het mogelijk dat de huizenprijzen dalen. Op de langere termijn staan daar weer stijgingen tegenover die hoger worden naarmate er minder woningen worden gebouwd. En dat dreigt als niet nu maatregelen worden genomen om de woningmarkt vlot te trekken, schrijven de organisaties in een brandbrief aan minister Van der Laan (wonen).
Aanleiding voor de brief zijn onder meer cijfers over het aantal woningverkopen in november. Dat aantal is gehalveerd in vergelijking met november vorig jaar. De brief is behalve door de Vereniging Eigen Huis ondertekend door de Nederlandse Vereniging van Makelaars, de organisatie van projectontwikkelaars Neprom, de vereniging van woningcorporaties Aedes, de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB en de organisatie van huurders de Woonbond.
De organisaties pleiten in de brief onder meer voor een snelle verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie van 265.000 naar 365.000 euro. Op die manier krijgen banken de zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald.
Dinsdag stemde de Tweede Kamer al in met een voorstel van de VVD om de Nationale Hypotheekgarantie te verhogen naar 350.000 euro. Daarnaast denken de briefschrijvers ook nog aan de al eerder gedane voorstellen als het tijdelijk verlagen van de overdrachtsbelasting en de btw op woningbouw.
NVB-directeur Nico Rietdijk kan zich voorstellen dat het kabinet daar moeite mee heeft. Wat hem betreft kan ook gekozen worden voor een eenmalige aanmoedigingspremie van 15.000 euro zoals de destijds bestaande premie C-regeling. “Dat kost de staat veel minder en is eenvoudiger uit te voeren”, aldus Rietdijk.

Reageer op dit artikel