nieuws

Justitie overweegt cassatie in zaak voormalig Koop-topman

bouwbreed Premium

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat mogelijk in cassatie bij de Hoge Raad tegen de uitspraak van het Haagse gerechtshof in de zaak Ad Bos. Dat heeft een woordvoerder van het ressortparket laten weten.

Het hof verklaarde justitie afgelopen vrijdag niet-ontvankelijk in de vervolging van de klokkenluider van de bouwfraude. Volgens de rechters heeft het OM Bos te laat duidelijk gemaakt dat hij ook als verdachte werd beschouwd.
In 2001 bracht Bos in de openbaarheid dat bouwbedrijven op grote schaal verboden prijsafspraken maakten. Daarvoor voerde Bos al geruime tijd gesprekken met het OM over deze gedragingen. Volgens het gerechtshof heeft justitie hem toen te lang in de waan gelaten dat hij alleen maar getuige was. Door hem later alsnog te vervolgen voor omkoping van rijksambtenaar Jan J., heeft het OM hem geen eerlijk proces geboden.

Aparte dossiers

Het OM overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. “We zijn het niet eens met de conclusie van het hof”, zegt advocaat-generaal mr. Kuipers. Volgens de woordvoerder van het OM heeft het hof ten onrechte de omkopingszaak gekoppeld aan de zaak van de bouwfraude. Justitie beschouwt de twee zaken als aparte dossiers. Bos werd eerder niet vervolgd voor bouwfraude.
Koop-topman Henk Koop en voormalig Koop Tjuchem-directeur Fred V. werden afgelopen vrijdag vrijgesproken. Het hof achtte niet bewezen dat beide mannen als leidinggevenden betrokken waren bij de omkoping van de rijksambtenaar. Op het kantoor van Koop Holding in Groningen leidde de vrijspraak tot een klein feestje. “Wat wil je”, aldus Koop’s advocaat Kees de Vries in het Dagblad van het Noorden. “Na acht jaar ellende is de naam van Henk Koop volledig gezuiverd. We zijn heel blij dat het allemaal achter de rug is.”

Reageer op dit artikel